петък, 29 март 2024 г.

Изрисуваха „живата торпила“ Димитър Списаревски в София

Новият графит със Списаревски. Снимка: БГНЕС

Димитър Списаревски, легендарният български летец, известен още като „живата торпила“, бе изрисуван при софийското 14-о училище, предаде БГНЕС.

Героят от Втората световна война бе превърнат в графит от артистите Валери Веселинов и Владимир Райчев.

Отнема им 3 дни и едва 300 лв., за да извършат доброто дело в чест на пилота, който загива в отбрана на София. Материалите са стрували 200 лв., а графити артистите са взели по 50 всеки. Те не са искали заплащане, но инициаторите от Младежки клуб „Будни българи“ са настояли, че трудът на всеки заслужава заплащане, макар и скромно.

“Искаме да обърнем внимание на историята на България, защото когато един народ знае добре историята си, би се запазил през годините. Списаревски е първата българска „жива торпила”. Той остава завинаги на 27 години, но спасява цяла България, като прекратява бомбардировките над София”, коментира Веселинов.

Авторите допълват, че са избрали стената срещу училището, за да могат децата да си спомнят за героя, като минават покрай него.

„Списаревски винаги е искал да лети. От подпоручик стига до поручик, но заради лошото си поведение и неприязъна към това българите да слушат чужди химни, тъй като много е държал на българското, е бил понижен. При смъртта си и след извършения подвиг той е произведен посмъртно в капитан”, обясни младият художник, изрисувал на други места в града ликовете на Раковски, Ботев и Каравелов.

Известният сред приятелите си като Спаича пилот загива над София на 20 декември 1943 г., когато сваля американски бомбардировач B-24 чрез въздушен таран. Преди това той изразходва мунициите си, обезвреждайки още един бомбардировач.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html