петък, 29 март 2024 г.

След масови протести кабинетът в Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка, докато възмутените жители на страната продължават да търсят обяснение за най-голямата катастрофа в мирно време в историята на нацията, съобщава Bloomberg.

„Оставката е отговорност“, заяви министърът на здравеопазването Хамад Хасан в понеделник. „Подаваме оставка като отговорност, а не като бягство от нея“, добави той.

Премиерът на Ливан Хасан Диаб, снимка: nbox

Според процедурата премиерът Хасан Диаб трябва да посети президентския дворец, за да предаде официално оставката на президента Майкъл Аун. След това правителството ще продължи да управлява, докато не бъде формирано друго, но няма да има право да взима важни решения.

Ливан беше изправен пред ръст на цените на хранителните продукти и недостиг, изпадайки в най-дълбоката криза от десетилетия. Хората в страната очакват ситуацията допълнително да се влоши, след като експлозия разруши пристанището на Бейрут – основната връзка, през която преминава 80-процентен дял от ливанския внос. Най-малко 150 души загинаха и няколко хиляди души са ранените след взрива, пише Financial Times.

“Хората ще страдат, хората са гладни”, посочва ливанка пред Financial Times, която е пожелала да запази анонимност. Тя смята, че това допълнително ще подхрани общественият гняв срещу управляващия елит, тъй като много от хората го обвиняват за взрива.

Този уикенд протестиращите щурмуваха няколко правителствени сгради след жестока репресия от страна на силите за сигурност в централен Бейрут. Протестиращите обещаха отмъщение на политическите елити, които според тях са ограбили страната.

Цените на хранителните продукти се повишаваха в Ливан преди експлозията – те бяха почти три пъти по-високи през юни на годишна база, а експертите твърдят, че ще са необходими месеци, за да се поправят щетите на пристанището на Бейрут.

Взривът в Бейрут е бил няколко пъти по-мощен от атомната бомба над Хирошима преди 75 години. Снимка: Канал 3

Anteni.bg припомня, че в деня на взрива журналистът Мохамед Халаф коментира за медията ни: „Това, което се случи, се очакваше, защото обществена тайна е, че всички пристанища, всички гранични пунктове в Ливан са под контрола на „Хизбула“. Оттам групировката контролира потоците на стоки и оръжия, тази организация събира митата и акцизите и всичко това не влиза в държавната хазна. „Хизбула“ владее складовете за оръжие, за ракети, на всичко, което получава от Иран, и ги складира в различни пристанища, граждански обекти, дори в болници. Международното летище в Бейрут е под контрола на „Хизбула“. В жилищните квартали складовете са разположени между жилищните блокове с една ясна цел – че Израел няма да удари „Хизбула“, защото това ще доведе до международна реакция, тъй като ще има много жертви сред цивилното население.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html