сряда, 24 април 2024 г.

Проучване сочи, че 50% от българите искат предсрочни избори

Снимка: АФИС

Национално проучване на АФИС сред 1200 души сочи, че половината българи искат предсрочни избори.

Основната цел на изследването била да се разбере мнението на хората по следните въпроси:

1. Дали и доколко протестът е провокиран от автентично гражданско недоволство или е „дирижиран“ от външни сили и платен от олигарси или сенчести структури.

2. До каква степен искането за оставка на правителството и изразено от малцина в българското общество или призивите за сдаване на властта са масови и общо споделяни.

3. Доколко оставката е искане само на опозиционните партии и доколко консолидирани са привържениците на управляващите.

4. Доколко искането за оставка присъства само в столицата и някои големи градове или е набиращ сила процес, без значение от географския обхват.

Първи въпрос

На първия въпрос 52% от анкетираните отговарят, че причината за протести е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“. Сред мотивите са липсата на реформи, слабото справяне с коронавируса, слаби политики.

49% от хората изтъкват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“ като повод за протестите.

Само 22% от анкетираните смятат, че „Политическите амбиции на опозицията“ стоят зад протестите.

26% са посочили „Борба между олигарсите“ и 11% „Външни сили“, които дирижират улицата.

Втори въпрос

На втория въпрос, дали оставката е искане на малцина или зад него стоят по-големи групи от обществото, отговорът към днешна дата е по-скоро ясен – властта в този си формат до голяма степен е изчерпала кредита си на доверие.

50% искат скорошна оставка и организиране на предсрочни избори. Запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите.

Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Трети въпрос

От началото на кабинета „Борисов 3“ привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

Същевременно 70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка.

Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова. Това подсказва, че властта не е легитимна за много широк и разнороден сбор от политически организации и граждани.

Четвърти въпрос

Данните са категорични – въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото.

В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html