петък, 29 март 2024 г.

Лукашенко взе 80% от вота, убити и ранени на протестите в Беларус

Кадър от протестите в Беларус. Снимка: Ройтерс

Беларус избухна в протести, след като се разбра, че диктаторът Александър Лукашенко е получил 80,23% от гласовете на проведените вчера избори за държавен глава, предаде „Ройтерс“.

След него е Светлана Тихоновская, която получи едва 9,9% от гласовете. Лидерът на опозицията обяви, че не вярва на изборните резултати. Тя се превърна в лицето на промяната, след като съпругът ѝ беше вкаран в затвора заради своите опозиционни дейности.

Резултатите предизвикаха вълна от протести из цялата страна. Една от причините е, че хората смятат вота за опорочен и нагласен. Именно заради това хиляди излязоха на улиците. Граждани и жандармеристи се сблъскаха, което доведе до смъртта на 1 протестиращ и ареста на 120 други.

65-годишният Лукашенко често пъти е наричан последният диктатор в Европа, тъй като управлява с желязна ръка от 1994 г. насам.

На изборите в неделя много хора се надяваха на промяна, тъй като в последните години ситуацията в Беларус се влошава – влиянието на Русия е все така силно, икономиката преживява срив, а международната политическа изолация също не се подобрява.

Дните преди изборите властите осъществиха акции, арести и натиск срещу журналисти и активисти, който беше невиждан от години насам. Нас 2000 души са арестувани от май месец насам. Все хора, които са против режима.

На предните избори за президент през 2015 г. Лукашенко взе 83,5% от вота. Подозрително близък резултат до сегашния. Тогава обаче той нямаше сериозни опоненти и брожения срещу властта си.

Сега ситуацията беше коренно различна. Двамата основни опозиционни лидери получиха забрана да се явят на изборите. В резултат на това те обявиха своята подкрепа за Тихоновская.

Надеждите на 9.5 милиона беларусци бяха големи, но се оказаха напразни. Предстои да видим как ще се развият протестите в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html