четвъртък, 18 април 2024 г.

Гешев е евтин шериф от още по-евтин сериал

Калоян КОНСТАНТИНОВ

Дейвид Карузо в ролята на Хорейшио Кейн. Снимка: Andrew MacPherson/CBS 2006

Главният прокурор Иван Гешев се изживява като евтин шериф от още по-евтин сериал. Няма как по друг начин да си обясним държанието и изказванията му, откакто пое поста.

Вариантите са 2: посредствена некадърност или странна делюзия. Може би и двете. Да ви кажа, чувал съм за разни хора в разни здравни институции, които си втълпяват, че са Наполеон. Дори Путин.

Но за пръв път виждам главен прокурор, който си е втълпил, че е Хорейшио Кейн. Ако трябва да съм точен, Гешев е странен микс от Хорейшио, Великия инквизитор на Достоевски и Доналд Тръмп.

Така той реши да последва примера на последния и си създаде собствена Туитър страница, в която да информира българската общественост за развитието на най-важните дела и престъпни казуси в българската държава.

Екстрадицията на Божков от Дубай и Цветан Василев от Белград! Фалитът на КТБ! Скандалните записи със заплахи на Бойко Борисов! Сараят на Ахмед Доган!

Не! Не! Не!

Бъркате. Иван Гешев решава да се бори с битовата престъпност в Суворово и Девня! Боже Господи, къде, за бога, се намира Суворово и какви пъклени дела се извършват там, че да изискват самият главен прокурор на крак да иде?

Малко преди това се хвали, че бил отскочил до гр. Шивачево. След това разбива лично градинка с марихуанка.

В момента е на национално турне из съдилищата на страната – оня ден Бургас, днес Велико Търново. Утре къде? Сунгурларе ли? Джон Бон Джоуви, ти ли си?

Не е нормално държание за един главен прокурор това. Просто не е. Не че битовата престъпност и марихуаната не са проблем. Но, г-н Гешев, Вие сте главен прокурор, а не квартално ченге.

Наистина нека Ви питам – какво стана с връщането на Божков в България? Нали се бихте в гърдите и казвахте, че на арабски се превеждал искът до Дубай? Какво стана? Или Суворово е по-важно.

Имаме тука едни олигарси в тая държава с едни медийни империи и кръгове от фирми. Какво правим с тях?

Имаме премиер, който се чува на записи (абсолютно автентични, доказано от 2 международни лаборатории) как нарежда натиск и саморазправа с евродепутати, бизнесмени и опозиция. Какво правим с него?

Имаме един собственик на неработещ ТЕЦ, който си има едни незаконни постройки в изключителна държавност собственост и национални паркове. Какво правим с него?

Г-н Гешев, Вие твърдите, че сте „инструмент в ръцете на Господ“. И ми цитирате Толстой (па макар и грешно). Няма нужда от подобни усилия.

Аз само искам да сте инструмент в ръцете на българския народ и да цитирате Конституцията и законите.

Но ми се чини, че сте просто инструмент на олигархията и може да цитирате единствено опорните точки на Шиши.

П.П. За справка дали Ви влиза в задълженията да шествате като шериф из страната, Ви съветвам да погледнете Глава шеста от Закона за съдебната власт, касаеща прокуратурата. И по-точно Чл. 138.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html