четвъртък, 18 април 2024 г.

Божков ще участва на изборите с 10 „конкретни“ цели

Васил Божков.

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който се укрива в Дубай, стартира сайт на своята бъдеща партия „Българско лято“.

Именно с нея той планира да се яви на следващите парламентарни избори. Той търси съмишленици, с които да премахне корупцията и да върне България на гражданите.

Ето какво пише в сайта на проекта:

„Третата национална катастрофа е факт. Разделението на властите е имитация. Демокрацията е фасадна. Институциите не работят. Съдебната система не раздава справедливост. Прокуратурата е превърната в бухалка. Върховният й ръководител не отговаря пред никого. Европейските пари и държавните поръчки са за избрани.На този фон всички политически сили живеят в паралелна реалност, напълно откъснати от хората. Лидерските партии със силни вождове и послушна клиентела са генератори на корупцията и участници в сговора за разграбването на страната. Но друг модел не се предлагаше.“

Божков и неговите бъдещи съпартийци ще се борят за 10 конкретни цели:

1. Върховенство на закона
2. Независимост на властите
3. Отпадане на имунитета за народни представители
4. Референдуми за важни обществени теми
5. Електронно гласуване и администрация
6. Оптимизиране на държавните служители
7. Прозрачност на отношенията между бизнес и власт
8. Персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона
9. Финансова ревизия на досегашното управление
10. Да възстановим авторитета на България на международната сцена

Макар и да звучат хубаво, целите нямат особена конкретика всъщност, а са доста общи. Все още няма описани ясни предложения за законови промени, които да решат проблемите в България.

Освен това някои от тях звучат доста странно и противоречиво. Като точка 4: Референдуми за важни обществени въпроси. Българското законодателство и сега позволява подобни инициатива, стига те да съберат достатъчно гласове.

Точка 8: Персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона – също се припокрива със сегашни действащи закони.

Бизнесменът обаче е отворен за нови цели, предложени от симпатизанти. Предстои тепърва 10-те точки да се приемат или отхвърлят от бъдещите членове на платформата/партията.

„Българско лято“ се очаква да се развие на 3 етапа

Етап 1 е набирането на партньори и съмишленици, провеждането на вътрешни избори за лидери по региони и организирането на 28 регионални асамблеи.

Етап 2 е регистрирането на политическата партия, разработването на програмните политики на база вече гласуваните предложения.

Етап 3 е провеждането на предизборната кампания и същинското участие в изборите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html