петък, 29 март 2024 г.

Анализ на трудовия пазар: Почти 1 млн. от българите в чужбина ще се върнат

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза в предаването „Преди всички“ Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. От Чили до Япония има българи, които имат сериозни намерения и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов.

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на COVID-19 кризата.

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов. Трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа, категоричен е той.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html