петък, 19 април 2024 г.

Хомофоби и расисти са потрошили изложба за правата на човека

Изпотрошената изложба. Снимка: Барикада

Вандали с расистки и хомофобски подбуди са потрошили изложба за правата на човека, която се намира на Моста на влюбените, предаде „Барикада“.

На паната има снимки на представители на ромската, ЛГБТИ и глухата общност в страната. Те са придружени от информация за дискриминацията.

Изложбата „Заедно супер“ е била открита няколко часа по-рано като част от Летния фестивал на равнопоставеността между 6 и 26 август.

„Да сме глухи, роми или гей хора не е нито срамно, нито само по себе си трудно. Бариерите, с които се сблъскваме, не са резултат от нашата идентичност, а са ограничения на средата, която невинаги е приспособена да ни приеме. В повечето случаи – защото не ни познава“, казват за изложбата организаторите от Лигата на равнопоставеността.

Към момента 10 от общо 60 пана са счупени. Тече разследване, а полицията проверява камерите в района.

Изложбата „Заедно е супер“ показва лицата, историите и посланията на хора от групи, които често остават невидими. Тя е илюстрация на тяхната смелост и сила, както и на красотата на многообразието. Портретните снимки в изложбата са дело на ромския фотограф и активист Емил Методиев (Photo EMOtions), обясняват организаторите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html