четвъртък, 25 април 2024 г.

С черепи, ковчези и бесилки не става, трябва и малко акъл

Автор: Тодор Токин/anteni.bg

Тодор ТОКИН

Ковчезите и бесилките по време на протестите ни връщат 30 години назад, когато в навечерието на изборите за ВНС на 10 юни 1990 г. в официоза на СДС в. „Демокрация“ бе публикувана прословутата карта с черепите, които показваха на кои места в България е имало концлагери по времето на социализма.

Картата с черепите от 1990 г.

Тази карта постигна обратен ефект. Вместо да накара избирателите да се отвратят от БКП и да посегнат към синята бюлетина, какъвто очевидно бе замисълът на все още неопитния в политиката СДС, преименуваната в БСП бивша комунистическа партия спечели абсолютно мнозинство в Седмото ВНС, направи си новата Конституция, срещу която сега толкова много се изговори и изписа,  успя да унищожи голяма част от досиетата на доносниците на Държавна сигурност и да прикрие масовите кражби. Всичко това – докато траеха заседанията на великия парламент.

След това мнозина сини лидери си посипаха главата с пепел за тази карта – хората още били наплашени. Както и да е, битият – бит, останалото е ясно, казваше незабравимият Човек-парламент Гиньо Ганев.

Бесилка през 2020 г. Снимки Интернет

Така че нищо ново под слънцето. Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. И тези, които днес плашат хората с ковчези и бесилки, не е зле да си припомнят до какво доведе картата с черепите преди 30 години. Трябва и малко акъл, но не той да идва пост фактум, а навреме.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html