четвъртък, 28 март 2024 г.

СДВР: Няма да позволим повече блокади. Хаджигенов: Насърчавам хората да побеснеят. Симеонов: Можеше да се стигне до малка градска гражданска война

 

От тук нататък няма да позволяваме престоя на преместваеми обекти по кръстовища, ще осигурим правото на гражданите да се придвижват свободно.

Това заяви зам.-началникът на “Охранителна полиция” Тони Тодоров на извънреден брифинг в СДВР, след като рано сутринта в петък бе проведена специализирана полицейска акция за премахване на палатки, тенти и други предмети и вещи от пътните платна на три столични кръстовища и в страната.

Тодоров каза, че „от началото на протестите сме подчертавали, че те не са заявявани и са нерегламентирани“.

Зам.-началникът на „Охранителна полиция“ към СДВР разказа, че на база на ежедневния анализ в четвъртък са решили да предприемат действия за възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовищата. „За тази цел в 4,15 ч. пристъпихме на тези места и чрез високоговорител разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да приберат всички разположени там предмети“, обясни Тодоров..

Той категорично заяви, че физическа сила е била използвана само срещу едно лице на Орлов мост, което е отказало да се отстрани от платното, но то е било хванато под мишници и изведено от кръстовището.

В последната седмица в СНДВР са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокирането на кръстовища и ограничаването на конституционното право на свободното придвижване, заяви Тони Тодоров.

Според него гражданското недоволство, което се проявява и към полицаите, и към хората, блокирали кръстовищата, може да ескалира.

Междувременно един от организаторите на протестите от печално известното „отровно трио“ – адвокат Николай Хаджигенов, обяви, че очаква „хората най-накрая да побеснеят. Насърчавам ги да побеснеят. Сега е моментът да побеснеят. Според адвоката с премахването на палатките се възстановява корупционния ред, а задържанията на протестиращи са незаконни. Хаджигенов припомни, че протестът е едно от конституционните права. Той върна лентата три години назад, когато Валери Симеонов окупира магистрала „Марица“: „Тогава не бяха терористи, сега ние сме терористи. Барикадите ще ги изградим отново“, обяви Хаджигенов, който като адвокат защитава певицата Лилана, дългогодишна приятелка на олигарха с 18 обвинения Васил Божков.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти“, каза по Нова ТВ, че „Ако бяхме оставили протестите да ограничат правата на свободно придвижване на гражданите, нещата можеше да отидат до малка градска гражданска война“. Симеонов заяви, че въпросът с премахването на палатковите лагери е бил подробно обсъден на коалиционния съвет в четвъртък при премиера Борисов, който реши, че оставки няма да има. „Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледа безучастно как се нарушават правата за свободно придвижване“, обясни съпредседателят на „Обединени патриоти“.

А рано сутринта в петък от Министерството на вътрешните работи изпратиха имейл, в който се казва: „МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.“

Рeднo e дa блaгoдaрим нa cъвecтнитe пoлицaи, кoитo прoфecиoнaлнo и бeз нaпрeжeниe върнaхa рeдa в грaдoвeтe. Тoвa иcкaхa и милиoни бългaри – никoй дa нe нaрушaвa кoнcтитуциoннoтo им прaвo нa cвoбoднo движeниe, заяви председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки. Пoдкрeпям и другoтo прaвo нa хoрaтa – дa прoтecтирaт и дa изрaзявaт cъщo тoлкoвa cвoбoднo грaждaнcкaтa cи пoзиция. Нo тeзи прoтecти бяхa oпoрoчeни. Личнo приcъcтвaх нa cцeнкa кaк двaмa  прoтecтирaщи cи прaвeхa ceлфи нa фoнa нa cтoтицитe зaдръcтeни кoли в Coфия и кoмeнтирaхa c цинични думи, чe ca „прeцaкaли” coфиянци – нe прeзидeнтa, нe прeмиeрa, нитo Нaрoднoтo cъбрaниe, cрeщу кoитo уж прoтecтирaт, a cънaрoдницитe cи. Тoвa ли e cмиcълът нa eдин пoлитичecки прoтecт?! Eдни грaждaни дa „прeцaкaт” други?!
Вceки мoжe дa прoтecтирa, нo тoвa нe мoжe дa cтaвa зa cмeткa нa нaрушeнитe прaвa нa хиляди други бългaри, казва в заключение Марешки.

Снимки: интернет

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html