петък, 19 април 2024 г.

МВР премахна палатковите лагери на протеста в късни доби

Палатковият лагер пред МС. Снимка: Антени

Палатковите лагери на протестиращите с искането за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев вече са в миналото.

Това съобщи БНР, като допълва, че акцията се е случила към 04:30 сутринта. Тогава в 3-те лагера в столицата на „Орлов мост“, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ е имало шепа хора.

„Антени“ припомня, че именно палатковите лагери предизвикаха спорове между столичани и протестиращи, а даже и вътре в редиците на протеста. Много хора смятаха 24-часовите блокади за ненужни. Други изтъкваха, че те провалят протеста, тъй като там се настаняват хора със спорен авторитет и искания.

Огромни количества патрулки и полиция са дошли на мястото и са заявили на протестиращите, че трябва да напуснат лагерите. Подобно нещо се е случило в палаткови лагери из цялата страната.

По първоначални данни не се е стигнало до сблъсъци и насилие. Някои палатки са преместени на тротоарите, други са премахнати.

“Както си седяхме, нахлу жандармерия. Докараха хиляди охранители от полицията и от службите за сигурност, за да могат да охраняват сградата, което е излишно за 10 човека мирни граждани“, каза пред БНР Николай Димитров – един от гражданите, който е бил тук по-рано тази сутрин.

Кадър от махането на палатковия лагер на „Орлов мост“. Снимка: Иво Рангелов/Фейсбук.

В момента движението по трите ключови пътни артерии е възстановено.

Част от протестиращите, които отказали да си тръгнат, са арестувани. Те са общо 12, а Арман Бабикян, част от т.нар. „Отровно трио“ – неофициални водачи на протеста, е сред тях.

Лагерите на пътищата в Пловдив, Варна и Стара Загора също са премахнати.

Не е ясно дали това няма да подсили вълната от протести в страната. Очаква се вечерта да продължат традиционните от един месец насам събирания на хора с искане оставката на премиера и главния прокурор.

Нагнетяването на напрежението в последно време ескалира след агресивни поддръжници на ГЕРБ. Те биха протестиращи и журналисти по време на конференцията на ГЕРБ в столицата, което вля нови сили на протеста.

Въпреки това започва да се усеща умора у протестиращите, които намаляват постепенно с всеки изминал ден.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html