сряда, 24 април 2024 г.

Макрон с опит да яхне кризата в Ливан с полъх от колониализма

Еманюел Макрон. Снимка: frenchdailynews.com

Френският президент Еманюел Макрон получи множество критики, че се опитва да яхне кризата в Ливан, става ясно от вълна от реакции в социалните мрежи и международната преса.

Французинът беше първият лидер на чуждестранна държава, който посети Бейрут след ужасяващия взрив на 4 август. Експлозията уби над 150 души, рани повече от 5000 и унищожи пристанището на града.

Властите все още разследват причините за взрива в складовете, пълни с хиляди тонове амониева селитра. Засега най-вероятната версия е престъпни нехайство и безстопанственост.

Макрон се разходи из мястото на трагедията и обеща пълна подкрепа за ливанците и тяхното възстановяване. Думите му обаче бяха посрещнати скептично от много хора, а от някои – дори на нож.

Причината за това е, че Ливан е бивша колония на Франция. Белезите в политиката, културата и обществото на страната от този период все още са ясно видими. Френската политика по тези земи има не малка вина за сектарните конфликти в арабската страна, където тя десетилетия наред фаворитизираше християните.

Франция допълнително нагнетяваше напрежение между сунитите и шиитите, което – заедно с редица други фактори – доведе до кървавата гражданска война през 80-те години.

До ден-днешен е известно, че Париж се опитва да манипулира процесите в страната и да подкрепя отделни фракции, макар и не така изразено както преди.

Именно затова сега Макрон е силно критикуван. Той едва ли щеше да долети така бързо, ако експлозията беше станала в България или Ирак, например.

„Антени“ припомня, че Ливан от месеци насам е в тежка политическа криза, инфлация и масова безработица. Страната е разкъсвана от протести срещу корупцията в политиката и силното влияние на „Хизбулла“. Шиитската групировка и нейното политическо крило са се превърнали в държава в държавата в Ливан и точат нейните ресурси от десетилетия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html