вторник, 23 април 2024 г.

Кирил Добрев е единственият реален съперник на Нинова в битката за БСП

Кирил Добрев. Снимка: Дарик

Петима души ще се борят за лидерската позиция на БСП по време на вота на 12 септември.

Това са досегашната лидерка Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков.

Реално обаче битката ще се води между Нинова и Добрев, тъй като по информация на „Антени“, останалите кандидати изглежда, че нямат реални шансове за победа.

Това се потвърждава и от получените номинации за всеки кандидат досега, съобщени от Централната комисия по провеждане на избора за председател:

– Нинова е с 285 номинации;
– Добрев е със 144 номинации;
– Янков е с 55 номинации;
– Жаблянов е с 34 номинации;
– Тодоров е с под 20 номинации.

От 13 август до 10 септември кандидатите ще са в предизборен режим.

Очаква се битката между Нинова и Добрев да е ожесточена и със солидно количество компромати. Досегашната лидерка не успя да се възползва от тежката имиджова криза, в която е ГЕРБ от години, и БСП отбеляза слаби резултати на почти всички избори в последните години.

Единственият голям успех на партията бе изборът на Румен Радев за президент, но той се дължи по-скоро на личността на президента и протестния вот на хората, отколкото на това, че беше издигнат от БСП.

Под ръководството на Нинова левицата също така започна процес на политическо обезличаване. От една страна, тя започна реторика, обърната към миналато, наблягайки на соцносталгията. От друга страна, предлаганите политики и изказвания започнаха да придобиват все по-популистки вид, което отблъсна голяма част от потенциалните избиратели.

Въпреки гореизброените провали към момента Добрев не се радва на подкрепата, която се очакваше предварително. Затова е рано да се каже кой ще грабне победата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html