четвъртък, 25 април 2024 г.

Маартен Волтеринк: Лошите лидери не обичат журналистите

„Без журналистиката съм загубен. Ето защо лошите лидери винаги гледат първо да се освободят от журналистите, които олицетворяват свободата на словото“, заяви за www.anteni.bg Маартен Волтеринк.

Художникът от Нидерландия стана известен за един ден, след като пусна в туитър своя карикатура, с която осмя Бойко Борисов и Иван Гешев, като ги представи с тиква и каскет.

„Аз съм подвластен на стереотипите западноевропеец, който има следната клиширана представа за страните от Източна Европа: прецакани от руснаците, много корупция и хора, които страдат от липсата на свобода на словото или от налагането на патриархална власт, характерна за вече отминали времена.
Но независимо от моето скромно мнение чета много новини.
Обичам да се информирам, защото така научавам повече за предразсъдъците. И когато нещо улови интереса ми, започвам все повече да чета, докато не преценя, че съм постигнал обективна оценка. 
Прочетох за Тиквата, което разбрах, че не е комплимент, и Каскета и за мен това бяха толкова силни елементи, че ми беше трудно да ги пренебрегна. Все пак съм карикатурист. 
 
Неговата карикатура стана хит в социалните мрежи след многократно споделяне и препостване. Две жени развяха творбата на карикатуриста на протестите пред Министерски съвет.
„Хората се вълнуваха, когато България се присъедини към Европейския съюз. Тогава се говореше, че страната се изчиства от корупцията и че има изключително нисък държавен дълг. Сега обаче ми се струва, на базата на това, което чета във вестниците, че корупцията продължава да бъде голям проблемВ същото време ми се струва, че Европа е изоставила България да се справя сама. За мен не трябва да е точно така, а обратното – всички ние трябва да подкрепяме страната в усилията й да се пребори с това явление и да бъде честна с хората, които живеят в България. Всъщност, това се случваше преди страната да се присъедини към европейското семейство, защото имаше натиск от Брюксел. Факт е, че тук не се говори много по този въпрос“, заяви за БНР Маартен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html