петък, 29 март 2024 г.

Борисов дава оставка, Симеонов и Каракачанов не я искат

„Този, който го е грижа за държавата и обществото, може да направи ход назад. Партньорите ни обаче мислят по различен начин“, заяви Томислав Дончев пред Нова ТВ.

снимка: Нова тв

Според вицепремиера, ако премиерът подаде оставката си сега, ще се потуши напрежението и обществото ще се успокои. Самият Борисов вчера също обясни, че е готов с решението си, но нищо няма да се случи без обсъждане с коалиционните партньори.

Вчера Красимир Каракачанов обясни, че правителството ще изкара мандата си до край, а избори ще има, както е по Конституция:

„Последните три години страната се управлява от коалиция между най-голямата политическа сила – ГЕРБ и Обединени патриоти. В последните 30 дни в България има хора, които казват, че искат смяна на властта. Някои от тях млади, живели на Запад, правят сравнение между това, което е там, и това, което е тук. Сигурно има разлика, но аз не съм чул от никого каква ще бъде програмата на новото правителство, каква е философията на това ново правителство.

Не чувам от лидерите на протеста каква ще е промяната. Смяната на правителството не е реформа. Съдебна реформа? Каква? Искам да чуя какво искат да се промени. Въпросът не е да кажеш какво не ти харесва, а как да се промени. Хората, които излязоха в началото на протест да изразят своята воля, днес ги няма по площадите.

Има два вида политици – тези, които са готови да се жертват за нацията и държавата, и такива, които жертват държавата за собствените си интереси. Част от тези, които искат да ни управляват отново, 20 и няколко години жертваха държавата в името на своите интереси, днес отново са готови да хвърлят държавата в хаос, само да се докопат до властта. Трябва и вие да си зададете въпроса какво трябва да свършим в останалите месеци и какви въпроси за решаване трябва да поставим пред обществото.

Не чувам от тези, които искат служебно правителство или си поръчват новите костюми, какво правим с демографската катастрофа. Харесва ли ни след 25 г. да бъдем застаряващо малцинство в собствената си държава заради маргинализираните общности?

Да, избори ще има тогава, когато е по Конституция, вървим напред, да си свършим работата“

Каракачанов е категоричен, че нищо няма да се промени до изборите. В същото време Томислав Дончев заявява, че оставка на правителството в края на септември е един от вариантите, който се обсъжда за излизане от политическата криза.

Кое е вярното?

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html