вторник, 23 април 2024 г.

Кирил Добрев заигра вабанк

Тодор ТОКИН

Автор: Тодор Токин/anteni.bg

Доскорошната дясна ръка на Корнелия Нинова Кирил Добрев директно нападна лидерката си и червения енергиен гуру Румен Овчаров. Той припомни, че двамата плюс Делян Пеевски са били в един кабинет – този на Сергей Станишев. Добрев каза още, че за някои хора вътрешнопартийната кампания за избор на соцлидер е по-важна от свалянето на Бойко Борисов, очевидно визирайки председателката с изтекъл мандат. За Румен Овчаров пък заяви, че се опитва менторски да управлява БСП зад Корнелия Нинова.

Така Добрев влезе в директна конфронтация с двамата силни в столетницата. Нинова прави всичко възможно и невъзможно да спечели партийния вот за лидер на 12 септември и засега изглежда, че има подкрепата на значителна част от червените гласоподаватели. Румен Овчаров, който лансира Нинова на високия пост преди 4 години, се е превърнал в червен, пардон – в сив кардинал на „Позитано“ 20. Като бивш дългогодишен шеф на столичната БСП, Овчаров вероятно си е запазил някакво влияние в най-голямата партийна организация на столетницата.

Казаното многократно в последно време от Кирил Добрев, че Нинова, вместо да събира – разделя, напомня изказването на баща му Николай Добрев на извънредния 42 конгрес на БСП през декември 1996 г., че партията се е капсулирала и има широк друм за национално съгласие. Да припомним, че тогава премиерът лидер Жан Виденов си подаде оставката, а малко по-късно Николай Добрев бе номиниран за министър председател.

На какво разчита Кирил Добрев?

Снимка: mreja.bg

На първо място на това, че той е потомствен социалист, докато Нинова е пришелец в БСП със славата на участник в синята приватизация, която партията й навремето нарече „бандитска“. Като оргсекретар на партията, със сигурност Добрев ще разчита на доста местни организации, до които Нинова така и не стигна и за които тя си остана външен човек. Вероятно синът на Николай Добрев ще може да потърси подкрепата на онези съратници на баща си, които бяха натирени от Нинова по различни причини и които са далеч по-врели и кипели във вътрешнопартийни битки и жонглиране с устава от Корнелия. Може дори да се очаква Кирил Добрев да стане кандидатът  на вътрешната опозиция, ако успее да убеди някои нейни представители, които също са мераклии за най-високия партиен пост, че историческото им време е минало и на преден план е редно да излязат по-младите.

Всъщност във факта, че доскорошната дясна ръка на лидерката тръгва срещу нея, няма нищо чудно. В БСП и в предшественичката й има такива случаи, когато вторите стават първи. Случвало се е и обратното – когато вторите биват свалени с гръм и трясък и пращани посланици и назначавани за шефове на списания, които никой не чете. Или стават преподаватели в колежи.

Така че досега – било, каквото било. Картите са на масата, Кирил Добрев заигра ва банк на принципа „всичко или нищо“. До 12 септември ще има още доста фронтални сблъсъци. А ние, журналистите, трябва да благодарим на политиците ни, че  се постараха това лято да не пишем за сини китове, бели акули и риба чук в Черно море и да търсим свидетели, които да се кълнат, че са видели тези невиждани по нашите географски ширини същества.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html