петък, 19 април 2024 г.

Дончев или Захариева сменят Борисов като премиер

Томислав Дончев или Екатерина Захариева са най-логичните варианти за премиер след оставката на Бойко Борисов.

Днес по време на националната конференция на ГЕРБ премиерът сам отбеляза, че може да си тръгне от правителството. Той ще предложи на коалиционните партньори варианти за наследници на поста си.

Припомняме, че още на 21 юли „Антени“ написа, че външният министър е спрягана за министър-председател. 

Другият вероятен кандидат е Томислав Дончева. Макар и гербер от години, досега той не се е замесвал пряко в скандалите, които гърмят около партията му. Дончев е сред политиците с най-висок рейтинг в страната.

Напоследък той все по-често се изявява по медиите, като брани интересите на партията си от атаките на Божков, протестиращите, опозицията и разследванията. ГЕРБ страда от остра липса на подготвени кадри, които на всичкото отгоре да имат и добър имидж.

Макар и Дончев да е по-подготвен и харесван, Захариева е фаворит на Ахмед Доган, споделят пред „Антени“ близки до обкръжението на влиятелния политик. Идеята за експертно правителство е не на кого да е, а именно негова. Той обича да казва, че управлява държавата и всички важни въпроси минават през неговото одобрение.

Външната министърка е сред фаворитите и на Бойко Борисов, който заради нестихващите протести обмисля да се оттегли от поста.

Не е без значение и фактът, че Захариева е жена. Това, чисто стратегически, може да потуши до известна степен напрежението по улиците. Борисов разчита да остане на заден план за известно време, за да постегне редиците на ГЕРБ преди изборите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html