петък, 19 април 2024 г.

ГЕРБ: „Платени провокатори пробиха охраната“. АЕЖ пише до Борисов, Гешев и Туск

След днешните сблъсъци между момчета, които криеха лицата си, с журналисти и други хора, присъствали на националната конференция на ГЕРБ, партията излезе с официално становище:

„ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г.

Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия.

За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност. ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк“.

Според някои медии събитието се охранява от частна охранителна фирма и първоначално на мястото не е имало полиция. Тя е била повикана след първоначалните сблъсъци.

От пресцентъра на МВР коментират пред Свободна Европа, че са запознати със случващото и засега няма какво да съобщят официално.

Десислава Атанасова написа емоционален пост в профила си във фейсбук, като качи стоп-кадър от сблъсъка между журналиста Полина Паунова от Свободна Европа и неизвестен мъж, който й избива телефона от ръката, а после го хвърля.

Атанасова напомня, че ГЕРБ се разграничава от хората с маски, които нападат други хора.

„Осъждам този просташки акт на нападение над жена и журналист“, заяви бившият здравен министър.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) България излезе с позиция относно проявената агресия. От организацията се обръщат към премиера Бойко Борисов, председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск и главния прокурор Иван Гешев.

АЕЖ призовава премиера да разкрие имената на агресорите, както и как е била организирана охраната по време на партийното събитие.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html