вторник, 16 април 2024 г.

Защо Беларус и Русия са пред война

Александър Лукашенко пада от власт и това е необратим процес

Емил ДОБРЕВ / anteni.bg

Най-близките съюзници в Източна Европа – Беларус и Русия – са на прага на войната, показват събитията от последните дни. Независими политически анализатори от двете страни са единодушни – отношенията между Минск и Москва толкова са се влошили, че връщане назад няма.

Ескалацията на напрежението достигна нов връх в понеделник, когато президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви мобилизация на всички мъже до 35 години в източните райони, граничещи с Русия. Ден преди това на магистралата Минск – Москва бяха забелязани десетки беларуски БТР-и.

Как васалът вдигна ръка към василевса

Според експертите началото на конфликта трябва да се търси през 2018 година, когато Русия изненадващо реши да наложи мито на нефта, който доставя на Беларус. Това бе убийствено за икономиката на малката източноевропейска страна, тъй като тя преработваше тази нефт, слагаше свое мито и го продаваше на Полша и други съседни страни.

Така на практика Лукашенко пълнеше бюджета и спокойно се държеше на власт почти 30 години. През 2019 година той се опита да възстанови диалога с Путин и формално го направи, но руският президент далеч не е склонен на компромиси и отказа да отмени митото. Както и си поиска дълга от 235 милиона долара за газ. А в същото време не спираше да тръби за бъдещо обединение между двете държави.

В този момент Лукашенко разбра, че е изигран, и се обърна на Запад, където иначе е наричан „последният диктатор в Европа“. Поиска търговско споразумение с ЕС, започна разговори със САЩ за размяна на посланици, на няколко пъти говори за руска агресия в Украйна. Сега се стигна до абсурдната ситуация, Лукашенко да плаши народа с „дългата ръка на Москва“ преди президентските избори в страната, вместо това да прави неговата опозиция.

Краят на ерата Лукашенко?

Друг ключов момент в отношенията между двете държави са предстоящите на 9 август президентски избори в Беларус. В други времена едва ли някой би обърнал внимание на тях – ясно е, че Батката (както мило го наричат руснаците) ще спечели без проблем. Сега обаче не е така. Лукашенко е наясно, че на хората в страната им писна да живеят бедно, да не могат да пътуват свободно, да нямат дори минимални политически свободи.

Беларус е пред икономическа катастрофа – висока инфлация и непрекъснато покачващи се цени. Стотици хиляди пълнят площадите на митинги против властта. За да бъде избран за шести път, на него му трябва враг, ама много голям враг. И той го намери в Москва. Целите са две – да обедини избирателите около себе си, заплашвайки ги с руската агресия. Също и да отнеме на своите вътрешни опоненти основното им оръжие – желанието Беларус да се откъсне от орбитата на Москва.

Разбира се, Лукашенко не се отказва и от старите си навици – да вкарва лидерите на опозицията в ареста точно преди вота. Двама от тях са зад решетките, третият успя да избяга в… Русия. Въпреки това падането от власт на Лукашенко вече се вижда на хоризонта и той е наясно, че това е необратим процес. Подкрепата за него вътре в страната намалява драстично, външна подкрепа няма.

А Москва само това и чака, за да се настани още по-удобно и окончателно да завладее Беларус. Ако не политически, то поне икономически.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html