петък, 19 април 2024 г.

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

 

Елин Рахнев, чиито пиеси, окичени с Аскеери и Икари, отдавна са в репертоара на елитни трупи из Европа, проби и в театралния афиш на Канада.

В продължение на 22 вечери в Торонто играят „Тест“ – 11 пъти на български език и още толкова на английски в арт пространство, което се нарича „Галерия“, за да няма ограничаване в жанровете.

Известният драматург е и режисьор на спектакъла, в който участват Мария Ангелова и синът й Витан Пръвчев. Репетициите са преминали по Скайп: по късни доби и в ранни зори, всеки в своята си географска ширина. Общото между тримата творци обаче е стремежът посланията да прозвучат така, както ги е замислил авторът – наднационално и универсално. Защото героите в „Тест“ изричат тежки истини за модерното общество, които обаче са изпъстрени с типичните за Рахнев метафори.

„Боклуците, отрепките, музикантите трябва да бъдат веднъж завинаги стъпкани, унищожени, изкормени. Жлъчките им да висят от балконите на офисите като слипове за назидание. От кръвта им да се направи веро или прах за пране, с което вечер да се почистват супермаркетите, моловете, веригите за бяла и черна техника, веригите за офис оборудване… От стомашните им сокове трябва да се произведе боя, с която работещите граждани да лъскат обувките си. От костите им трябва да се произвеждат клавиатури, лазерни и мастилено-струйни принтери, скенери, тонери“, казва Елин. Музиката в „Тест“ е на Георги Георгиев от „Остава“.

Как започна всичко

Приключенията на Елин в Торонто започват преди няколко месеца – при това съвсем на живо. Канят го да постави там „Трима мъже и Маргарита“ – пиесата на близката му приятелка Лиза Шопова, вдовицата на приятеля му Кольо Карамфилов. Елин отива, за да дирижира постановката на шестима артисти в българския театър „Отражение“ и успехът е голям. И понеже това се случва преди пандемията, всяка вечер ги гледат поне по стотина човека – не само сънародници.

Истинска еуфория цари между артистите – съвсем по възрожденски. Същата трупа играе и „Маршрутка“ – друг прочут текст на Елин, който се върти на няколко сцени у нас. Актьорите буквално се влюбили в комедията, посветена на българския абсурд „Маршрутка“ е като азбука на последните години, но и като евъргрийн на бъдещето, както казва самият Рахнев.

„Няма разлика между хората в София и Торонто – усмихват се по един и същи начин, смеят се на идентични моменти в сюжета. А пазарът си е пазар навсякъде. Само че там, ако публиката хареса спектакъла, дава пари, за да го гледа, а ако ли не, той просто пада“.

Бъдещи проекти

Рахнев наскоро започна репетиции с Линда Русева, бившата снаха на Николай Бинев, която ще се превърне в героинята от „Флобер“. Поетът драматург пише пиесата в началото на века специално за Мария Каварджикова и моноспектакълът се превръща в абсолютен хит на камерната сцена в Народния театър.

Изключителната актриса е признавала, че това е текстът, който най-силно и категорично се приплъзва в душата й.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html