петък, 29 март 2024 г.

Христо Иванов иска прокуратурата да провери съдържанието на първия скандален запис

Христо Иванов настоява прокуратурата да провери първия скандален запис на Бойко Борисов. Днес съпредседателят на „Демократична България“ обяви поредната си акция срещу главния прокурор и премиера.

„Прокуратурата съобщи, че има проверка кой е направил тези записи по чл. 339 от НК. Това по никакъв начин не е достатъчно и адекватно. Искам да ви припомня, че по същия начин беше практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като „Ало, Ваньо“ и „Яневагейт“ за разговорите между Ченалова и Янева. Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. И от тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори за намерение за прикриване на съдържанието.

Има един голям проблем в първия запис, за който има две чуждестранни експертизи, които установяват, че той не е манипулиран. И този проблем е, че Борисов разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния зам. главен прокурор Иван Гешев, сегашен главен прокурор, конкретни акции, които се случват в контекста на политическа предизборна кампания.

Това е възможно да осъществява редици състави от НК за злоупотреба с правомощия, употреба на влияние, да нарушава разделението на властите, да нарушава разделението на функционална компетентност между политическото ниво и оперативното ниво в службите, което също е гаранция за това, че правомощията на службите няма да бъдат използвани за постигане на политически цели, особено когато става дума в контекста на предизборна кампания, тоест става дума и за нарушение на честността на изборите чрез използване на влияние върху прокуратурата, а и чрез използване на службите.

Това е изключително притеснителна възможност, която трябва много внимателно да бъде проверена“, заяви Иванов пред Съдебната палата, след което влезе вътре, за да подаде сигнал.

На излизане допълни за какво се бори „Демократична България“:

„Един прост принцип: ако реформираме и изчистим прокуратурата, тя ще реформира, ще изчисти всички останали институции, защото прокуратурата държи монопола върху инициирането на наказателна отговорност.“

Какво казва Наказателният кодекс:

Чл. 339а. (Нов – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
(3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html