петък, 19 април 2024 г.

Протести и размисли

Клара МАРИНОВА

Скоро ще стане месец от началото на протестите в България срещу премиера и властта, срещу главния прокурор, срещу корупцията, мафията и несправедливостта. Вече се очертават и първите сериозни изводи от демонстрираното народно недоволство.

ПЪРВО. Стартът бе внушителен, масов, обединяващ различни партии, граждански движения, хора без оглед на възрастта с разнообразни възгледи, идеи, професии и личностна реализация. Вдъхновяваща е гледката ежедневно хиляди хора да се обединяват в защита на ценности – свобода, демокрация, справедливост.

ВТОРО. Скоро стана ясно, че това не е гаранция за успех. Нещо повече – масовият протест бързо започна да се разслоява на леви и десни, на центристи и други; разделителните линии станаха очевидни; все по-често се усещаше отколешното противопоставяне на „червени“ и „сини“, а антикомунистическите възгласи доста редуцираха забележителните в началото масови, внушителни, национални протести.

ТРЕТО. Общото недоволство от политиката и действията на управляващата коалиция ГЕРБ – ОП с активната подкрепа на ДПС се оказа недостатъчно за бърза и радикална смяна на властта и като цяло на господстващите у нас политическа, икономическа, социална система и модел. Изгорените от министър-председателя няколко „бушона“ от кабинета изобщо не успокоиха недоволството. Но и друго пролича ясно – хората от улиците и площадите сякаш не осъзнават каква трябва да е важната крайна цел на протестите.

ЧЕТВЪРТО. Все по-често дочувам и чета прогнози за необходимостта от външна за нашата страна позиция и подкрепа за българския бунт. Дали? Не ми се иска да е вярно! Защото „месията“ отвън не е панацеята, която ще реши нашите български проблеми и несгоди. Дори и от собствената си история и опит добре го знаем.

ГОЛЕМИЯТ ИЗВОД. За да работи демокрацията, главна роля имат партиите с тяхната идеологическа основа и осмислени целенасочени действия, т.е. безпартийна демокрация не е възможна! Отделният човек, гражданските движения, възникващите сдружения по определени теми и за конкретни цели са необходими и важни, но ПАРТИИТЕ СА В ОСНОВАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА, НА ДЪРЖАВАТА И СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА ГО ДОКАЗВА НЕПРЕКЪСНАТО!

 

От фейсбук профила на Клара Маринова. Тя е дългогодишен журналист, водеща в БНТ, депутат и говорител на БСП през 90-те години на миналия век

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html