петък, 19 април 2024 г.

Костов: Не вярвам на Радев, задава се криза

Иван Костов
Снимка: БНР

Иван Костов заяви, че няма доверие на президента Румента Радев и не би участвал в негов служебен кабинет.

Пред БНР той обяви евентуално такова предложение от президента като „неуместно“ и „безпредметно“.

Според него, строго погледнато, България не се намира в политическа криза в момента, но такава ще ни удари най-вероятно преди редовните избори. Имайки предвид слабата възможност за коалиция в един нов парламент, кризата сигурно ще продължи и след изборите.

„Тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие на управляващите.“

„На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и с икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи“, коментира той.

Бившият премиер посочи, че протестите са хубаво нещо, чиято основна цел да е да показва на всеки следващ управник, че не може да прави каквото пожелае безнаказано.

Той коментира и задаващата се икономическа криза, породена от COVID-19:

„Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли… Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html