Начало СВЕТЪТ Арестуваните руски наемници били туристи, не провокатори

Арестуваните руски наемници били туристи, не провокатори

Руски наемници. Снимка: ssu.gov.ua/The Moscow Times

На 29 юли в Беларус бяха арестувани 33-ма руски граждани, които се оказаха наемници на частната военна компания „Вагнер“. Фирмата е известна като неформалното военно крило на Москва, което оперира в Либия, Сирия и Централноафриканската република.

Днес се оказа, че задържаните не били наемници, а туристическа група, отправила се да разглежда „Света София“ в Истанбул, пише „Москол таймс“. Поне така твърдят мъжете, които при разпит заявили, че ще пътуват до най-различни места в света: Куба, Венецуела, Турция, Сирия – все като туристи.

Властите в Беларус обаче не им вярват, а смятат, че те са там, за да дестабилизират изборите за президент на 9 август. Или да се включат в бойни действия в някоя друга държава.

През 2018 г. двамата руски граждани, задържани за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, заявиха, че са били на посещение в Солсбъри, за да видят „световноизвестната“ катедрала там.

Руските наемнически туристи обаче така и не отишли до летището, макар че трябвало да излитат.

Русия използва Беларус като транзитна държава, за да изпраща свои военни и агенти до други страни, тъй като самата тя е затворила летищата си поради коронавируса. Отделно от доста време руски частни войници ползват Минск за своя база, за да не предизвикват внимание.

На 9 август президентът Лукашенко ще брани властта си в най-оспорваните избори от 26 години насам. Страната се тресе от протести, след като основните му противници за поста бяха арестувани или получиха забрана да се явят на изборите.