петък, 29 март 2024 г.

Арестуваните руски наемници били туристи, не провокатори

Руските наемници, задържани в Беларус
Руски наемници. Снимка: ssu.gov.ua/The Moscow Times

На 29 юли в Беларус бяха арестувани 33-ма руски граждани, които се оказаха наемници на частната военна компания „Вагнер“. Фирмата е известна като неформалното военно крило на Москва, което оперира в Либия, Сирия и Централноафриканската република.

Днес се оказа, че задържаните не били наемници, а туристическа група, отправила се да разглежда „Света София“ в Истанбул, пише „Москол таймс“. Поне така твърдят мъжете, които при разпит заявили, че ще пътуват до най-различни места в света: Куба, Венецуела, Турция, Сирия – все като туристи.

Властите в Беларус обаче не им вярват, а смятат, че те са там, за да дестабилизират изборите за президент на 9 август. Или да се включат в бойни действия в някоя друга държава.

През 2018 г. двамата руски граждани, задържани за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, заявиха, че са били на посещение в Солсбъри, за да видят „световноизвестната“ катедрала там.

Руските наемнически туристи обаче така и не отишли до летището, макар че трябвало да излитат.

Русия използва Беларус като транзитна държава, за да изпраща свои военни и агенти до други страни, тъй като самата тя е затворила летищата си поради коронавируса. Отделно от доста време руски частни войници ползват Минск за своя база, за да не предизвикват внимание.

На 9 август президентът Лукашенко ще брани властта си в най-оспорваните избори от 26 години насам. Страната се тресе от протести, след като основните му противници за поста бяха арестувани или получиха забрана да се явят на изборите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html