четвъртък, 25 април 2024 г.

Ден 23. Арестуваха Петър Кърджилов на Орлов мост

След възникнало напрежение между възрастна гражданка, преминала през надписа на Орлов мост, направен с трева, и словесни престрелки между нея и протестиращите се стигна до първия арест след разпъването на палатковите лагери.

По време на живото включване на bTV пред камерите беше закопчан с белезници Петър Кърджилов от Движение „Зелено“, който е на Орлов мост вече две нощи.

„Помощ, боли ме“, крещеше през цялото време Кърджилов, докато униформените го отвеждаха до буса на полицията.

Възрастната госпожа обвини протестиращия, че е пиян и проявил агресия, като я залял с чаша вода. Тя самата уточни, че хората на Орлов мост нямат право да са там, нарушават правата й, а тя самата е гласувала за правителството на ГЕРБ.

„От един час размахва бастуна, искаше да ни удря, тя е провокатор“, каза пред bTV една от протестиращите. Дори допусна, че е пратена от Нова ТВ.

Арестът беше заснет с телефоните на някои от протестиращите, един от които лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев.

Кърджилов не успя да си вземе личните документи от палатката.

Малко по-късно ще има брифинг на Столичната дирекция на полицията.

Кой е арестуваният?

Д-р Петър Кърджилов е на 33 години от гр. София. Бакалавър по връзки с обществеността, магистър по електронни медии и доктор по обществени комуникации и информационни науки. Работи като експерт по връзки с обществеността в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Има 9-годишен стаж в публичната комуникация и медиите и над петнайсет години активист за защитата на човешкото здраве и българската природа. Член е на Съюза на учените в България и Националния съвет на партия „Зелените“. Автор е на над 70 медийни и научни публикации по обществено значими теми. Дипломиран воден спасител към БЧК, доброволец при гасене на пожари в планински терени и други кризисни ситуации.

Кърджилов е поддръжник на бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, чийто адвокат е Николай Хаджигенов, част от „Отровното трио“ и главен организатор на палатковите лагери.

„Вдигаме с „една степен“ тона на коментарите си за протеста“, заяви на извънредния брифинг зам.-шефът на Охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров. Той допълни, че има много оплаквания на граждани и следобед ще продължат преговорите с протестиращите, за да се допуснат линии на градския транспорт да преминават през възловото кръстовище. Според него преговори се водят по-лесно, когато не присъстват медии.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html