петък, 19 април 2024 г.

Доналд Тръмп иска отлагане на изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска отлагане на президентските избори през ноември, съобщава BBC, като се позовава на туитър акаунта му.

Според Тръмп гласуване по пощата би довело до измами и неточни резултати.

Затова предлага изборите да се проведат тогава, когато може да се гарантира „правилно, сигурно и безопасно“ гласуване.

Идеята за гласуване по пощата дойде заради противоепидемичните мерки, свързани със заразата от COVID-19.

„Това ще е най-неточният и измамен вот в историята на Съединените американски щати“, написа в туита си Тръмп.

По-рано този месец шест американски щата планираха да проведат избори за гласуване по пощата: Калифорния, Юта, Хаваи, Колорадо, Орегон и Вашингтон.

Тези щати автоматично ще изпращат пощенски бюлетини на всички регистрирани избиратели, които след това трябва да бъдат изпратени обратно или ще отпаднат в деня на изборите – въпреки че гласуването лично все още е достъпно при определени ограничения.

Критиците на гласуването по пощата твърдят, че хората биха могли да гласуват повече от веднъж – чрез т.нар. задочно гласуване (гласуване, подадено от човек, който не е в състояние или не желае да присъства на официалния избирателен участък, на който обикновено се разпределя избирателят. Методите, които са създадени да улеснят това, включват гласуване на друго място, гласуване по пощата и гласуване онлайн) и лично.

Преди време Доналд Тръмп каза, че съществува риск „хиляди и хиляди хора да седят в нечия всекидневна и да подписват бюлетини навсякъде“.

Солидни доказателства в подкрепа на тази теза няма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html