петък, 19 април 2024 г.

Разполагат палатков лагер пред МС

Тази вечер точно в 19 ч започва новият етап от протестите, наречен условно „Ваканция“.

„Нека се съберем всички заедно, за да чуе управляващата мафия гласа на цяла България.
Да пробием глухата власт с вашия глас. След митинга започва нашата „ваканция“.
Носете си палатки, чадъри, одеяла, дрехи, вода. Оставаме на лагер в триъгълника на властта пред Министерски съвет до оставка на мутрите“, призовават едни от организаторите – „Отровното трио“ (адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян).

 

Предвидени са още блокади на кръстовища, като в 12,00 ч ще бъде затворено пространството между бул. „България“ и „Иван Гешов“.

 

В същото време инициатива „Правосъдие за всеки“ инициира поредица от събития, свързани с обсъждането на промени в съдебната система.

„Промени в глава „Съдебна власт“ на Конституцията са задължително условие за утвърждаване на страната ни като правова държава на картата на Европа. Началото беше поставено през 2015 г. с мъчително прокаран и орязан законопроект на министър Христо Иванов и Седем идеи за съдебна реформа на „Правосъдие за всеки“.
Пет години по-късно, в критичен за страната момент, подемаме нова кампания с по-радикални идеи. Те вече са внесени при президента, но целта ни е по-амбициозна.
Искаме да обединим идеите и усилията на юристи, конституционалисти и магистрати за изработване на идеен проект за конституционна реформа. Той не само ще бъде представен на консултациите при президента, който се ангажира с тази задача. Ще се постараем да огласим и разясним уговорените идеи, за да потърсим широка подкрепа в обществото.
Днес по улиците и площадите на страната хиляди хора настояват за смяна на корумпираната власт. Но оставките и нови избори са нищо, ако не се промени системата, за да не може тази власт да се възпроизвежда отново. Нужен е рестарт на държавата и той започва с конституционна реформа в правосъдието.
Постигането ѝ е трудно, но при максимална мобилизация в обществото можем да преодолеем съпротивата на статуквото. Само така ще превърнем страната си в желано място за живеене, където има правосъдие за всеки“, се казва в изявлението на неправителствената организация.
АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html