петък, 29 март 2024 г.

Поздрав от Холандия за Гешев и Борисов

Един от най-известните нидерландски карикатуристи Маартен Волтеринк поздрави със своя прочит на ситуацията в България главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. В таговете е изписано и името на лидера на „Да, България!“ Христо Иванов, който след читалищното театро с набезите към морските сараи на Доган вече е наричан Ицо Лодкаря и Христо Морския.
Маартен публикува карикатурата си, чиито основни елементи са тиква и каскет, в туитър, без да се надява на отговор от тагнатите.
Maarten Wolterink
@mwcartoons

The PM (nickname The #Pumpkin) and the chief prosecutor (nickname The #Cap) of #Bulgaria are accused of #corruption. #Bulgarians on the street (again)

#boikoborissov #borissov #ivangeshev #geshev #Ivanov #hristoivanov

Кой е Маартен и защо реши да отдели време и внимание на Гешев и Борисов?
„Аз съм подвластен на стереотипите западноевропеец, който има следната клиширана представа за страните от Източна Европа: прецакани от руснаците, много корупция и хора, които страдат от липсата на свобода на словото или от налагането на патриархална власт, характерна за вече отминали времена.
Но независимо от моето скромно мнение чета много новини.
Обичам да се информирам, защото така научавам повече за предразсъдъците. И когато нещо улови интереса ми, започвам все повече да чета, докато не преценя, че съм постигнал обективна оценка. 
Прочетох за Тиквата, което разбрах, че не е комплимент, и Каскета и за мен това бяха толкова силни елементи, че ми беше трудно да ги пренебрегна. Все пак съм карикатурист. 
Знам кой е Христо Иванов и за какво се бори. Каузата му е добра“, сподели пред anteni.bg Маартен, който очевидно е в България, за да внася демокрация от Нидерландия.

Волтеринк е работил за няколко нидерландски всекидневника като независим карикатурист, често участва в инициативи на неправителствени организации. По време на семинари и уоркшопове се изявява като стендъп карикатурист както на английски, така и на холандски. Бил е художник и на детска литература.

АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html