Начало МНЕНИЯ АНАЛИЗИ Ефект от мерките на ГЕРБ няма да има, протестите ще продължат

Ефект от мерките на ГЕРБ няма да има, протестите ще продължат

Димитър ГАНЕВ, „Тренд“

Ефект от социално-икономическите мерки върху протеста категорично няма да има… По-скоро е ход в посока туширане на социалното недоволство, което ще дойде през зимата.

Протестите ще продължат с различна интензивност до края на мандата на ГЕРБ. Причината е проста – в продължение на години това управление беше критикувано.

Проблемът идва оттам, че това, което говорят за 3,5% ръст на икономиката, 12% ръст на доходите и магистрали – това няма да се състои. Това ще породи социално недоволство.

Ефект от смяната на министри върху протестите няма да има. Още от самото начало тези протести пакетираха ГЕРБ и ДПС. Борисов ясно си дава сметка, че това води до имиджови щети.

Хоризонтът на Борисов генерално не е добър до редовните избори. Тревожно за властта е, ако започнат и социални протести.

Борисов знае, че протестиращите няма да гласуват за него на избори. За него е важно, че неговият твърд електорат ще гласува за ГЕРБ.

Засега само Христо Иванов и „Демократична България“ могат да се явят на избори въобще, ако има представителство на протеста в следващото Народно събрание, то може да е само ДБ.

Eрозия в ГЕРБ е неминуемо да се получи.