четвъртък, 28 март 2024 г.

Сблъсък между Русия, САЩ, ЕС и Турция в центъра на София

12 юли, 20:47 ч

Взгляд.ру

В България се провеждат най-големите антиправителствени протести от 2013 година насам. Повод за тях стана разследването на корупционни практики сред политическия елит, иницирано от опозиционния политик Христо Иванов. Той направи филм, в който разкрива как политикът и бизнесмен Ахмед Доган си е присвоил част от крайбрежието, което е грубо нарушение на законите.

Скандалът се засили, когато в информационното поле попаднаха твърде любопитни и компрометиращи снимки на премиера Бойко Борисов. На една от тях той спи полугол, а до него има пистолет и шкафче, натъпкано с пари. Премиерът призна, че снимките са негови, но пистолетът и шкафчето са фалшификати. В резултат на всичко това, хората са на улицата с искане за оставка на премиера, както и на главния прокурор. Макар силата на протестите да намалява, противниците на властта нямат намерение да се примиряват, въпреки че Борисов жертва няколко от своите министри.

Историята на България напомня много силно тази на две други държави от Източна Европа – Украйна и Молдова. Властта фактически е в ръцете на група олигарси, които се контролират от външни сили. Борбата за власт не е между леви и десни, а между кланове на мафията, които държат под контрол финансовите потоци и средствата за масова информация. В тази ситуация има един отделен момент и той е свързан с голямата геополитическа игра на Балканите, където се сблъскват интересите на САЩ, Русия, Турция и Европейския съюз.

Америка подкрепя протестите, но не защото иска отстраняването на Борисов от власт. Нейната цел е да отслаби позициите на протурските политици и бизнесмени. Европа няма единно мнение за ситуацията в България. Част от политиците в ЕС подкрепят протеста, но друга се изказа в полза на Бойко Борисов и ГЕРБ. Това е типична позиция на днешна Европа – опитва се да запази отношенията си и с Америка, и с Ердоган. Що се отнася до Русия, България винаги е имала огромно стратегическо значение за Москва.

За Путин е важно да има добри отношения със София, най-малкото за да дразни Вашингтон. Сега обаче има и друг играч – Турция. Засилването на влиянието на Анкара в този регион е много опасно за Русия и противоречи изобщо на интересите на Путин и неговата власт. Кремъл е наясно, че в последните години отношенията със София съвсем не са толкова добри, колкото в предишни периоди. Въпреки това в България има достатъчно политици, които искат нормални отношения с Русия.

Така излиза, че и Москва би трябвало да подкрепи сегашните протести. Но има един нюанс – зад гърба на митингуващите надничат ушите на външнополитическите ведомства на други държави. Анализатори в Русия твърдят, че протестите в София са като под команда, защото аналогични събития имаше в Белград и Атина. От друга страна, те съвпаднаха със санкциите, които САЩ обяви срещу „Турски поток“, който минава през територията на България.

Затова и Русия реагира толкова внимателно на случващото се в София. Смяната на властта в София не означава непременно положителна промяна в политиката на България към Русия, въпреки проруските настроения на президента Румен Радев. Да напомним, че той има прекалено малко власт, за да влияе на геополитическите решения. В този смисъл Москва засега е приела само ролята на наблюдател. Уви!

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html