петък, 19 април 2024 г.

Васил Бурановски-Пожарната: Моето ЦСКА го няма, но никой не може да вземе спомените ми!

 

Васил Бурановски – Васо Пожарната, е един от най-известните фенове на ЦСКА в последния половин век. Бивш президент е и на „Марек“ (Дупница). Той ходи на „Армията“ още от 70-те години и е гледал на живо повечето от най-великите победи на „червените“ в историята. След фалита на ПФК ЦСКА той избира да подкрепи отбора на ЦСКА 1948 и е един от учредителите на клуба. Преди няколко дни Бурановски напусна сдружението и поиска оставката на изпълнителния директор Добрин Гьонов. Интервюто е дадено за вестник „България Днес“.

– Васо, защо напуснахте ЦСКА 1948?
Не съм се отказал от клуба, просто напуснах сдружението. Аз поисках оставката на Добрин Гьонов, другите не приеха и така. Влади Суров – Малкото Дуче, ме подкрепи. Това сме хората, които имаме по-различно мнение.

– Нормално ли е пресаташето на клуба да е запален левскар, който е част от агитката на „сините“?
Точно това е причината да поискам оставката на Гьонов. И това, че се отнесоха небрежно към школата. Закриват се набори. Да, действително школата е абсолютно безплатна, има и пандемия. Но в името на това да запазим групите можеше да ги направим платени. Ако родителите не бяха съгласни, тогава вече можеше да се разпуснат. Исках да си подадат оставките за да покажат, че са сбъркали. Да признаят грешките, които са допуснали. Не искам задължително Гьонов да си замине. Когато си подадеш оставката, не значи, че не ставаш, а че си допуснал грешка. Това, че съм поискал оставка, не е кой знае каква драма. Това е моментно несъгласие с някои неща в ръководството.

– Ще продължавате ли да подкрепяте отбора?
Аз друг отбор нямам в България. Ако нещата тръгнат на добре, ще си посещавам мачовете. Ако продължават да не ми харесват нещата, няма да ходя на стадиона. Това не означава, че ще стана фен на друг отбор. Просто няма шанс.

– Защо ЦСКА 1948 не успя да привлече „червените“ фенове?
Заради това, за което говорих преди малко. И ред други причини. Не мога да се сърдя на никой, кой когото иска да подкрепя. Другите (б.а. ЦСКА – София) имаха медийна подкрепа, нас ни заглушаваха дълго време и не ни коментираха. Това, че не сме на „Армията“, това, че не спечелихме емблемата, също оказа влияние. Много от старите ми приятели, а аз съм от 50 години на стадиона, казват: Който е на „Армията“, аз съм за него. Всеки има право да избере каквото пожелае. Да не говорим, че най-голямата група от фенове не подкрепят нито един от двата клуба.

– Преди време казахте, че ЦСКА-София за вас е „Литекс“. Още ли сте на същото мнение?
Те сами си го казват. Аз няма да открия топлата вода. Те отиват в УЕФА и ФИФА и казват, че са „Литекс“ и името ЦСКА е маркетингов трик. Те са нов клуб, ние сме нов клуб, ние нямаме претенции да сме наследници на ЦСКА. Наскоро чествахме 4 години. Моето ЦСКА го няма, но и никой не може да вземе спомените ми.

– Не ви ли липсва „Армията“, там имате много приятели?
Понякога човек трябва да се лишава от някои неща. Боледувам, но ще ми мине.

– В момента в ЦСКА 1948 като че ли има повече левскари, отколкото цесекари.
За футболистите, които са били в „Левски“, не е чак такъв проблем. Но за другите е. За това най-много съм вдигал врява. И му казах на Гьонов, че да назначиш левскар за пресаташе, значи не знаеш каква е функцията на тази длъжност. Първото ми напускане беше, когато привлякоха Мариан Огнянов (б.а – юноша и бивш играч на „Левски“). Тогава с молба си прекратих членството в сдружението. И им казах, че докато това момче е тук, няма как да подкрепям този отбор. Когато той си замина, отидох и си поднових членството. И сега ако видя, че нещата се оправят, ще се върна. Друг отбор няма как да припозная.

– Ще ходите ли на мача от първия кръг между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, ако бъде допусната публика?
Мисля, че няма да има публика. Не се подготвям да ходя. Най-големият проблем и грешка е, че допуснахме някои фактори да ни разделят на две. И публиката, и легендите. Беше неочаквано, но такъв е животът.

– Някои знакови „червени“ имена като Адалберт Зафиров и Вальо Илиев не си тръгнаха по най-добрия начин от ЦСКА 1948.
Така е във футбола. И за това съм бучал, но си има ръководство. За това мога да им поискам оставката, защото аз съм ги избрал. Те представляват мен. Така е и в политиката – може да критикуваш някой, за когото си дал гласа си. За мен ако си достоен човек, трябва да си подадеш оставката и после да чакаш събрание и евентуално пак да те изберат. Съвсем нормално е.

– В разгара на пандемията нахранихте безплатно стотици хора в неравностойно положение, планирате ли нови подобни инициативи?
Продължавам – два пъти седмично давам храна в един параклис на Александровска болница. Вторник и петък има безплатно първо, второ и трето. Помагаме с каквото можем.

Интервю на Мариян ГЕОРГИЕВ

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html