вторник, 23 април 2024 г.

29 милиарда евро за България от Европа. Борисов: „Ей за това заслужавам да ми се иска оставката“

Тази сутрин денят започна с извънредно включване от центъра на Европа. Изморен и с чаша кафе в ръка, министър-председателят Бойко Борисов представи на живо размера на договорената финансова рамка за страната ни в следващите седем години.

Близо 29 млрд. евро. са насочени към България  – сума, която е с един милиард евро повече от очакваното.

„Това са повече пари в новия бюджет. Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата Международна финансова рамка в сравнение с настоящата към момента и това при положение, че размерът на новата финансова рамка за целия ЕС е с 62 млрд. евро по-малко“. Това обяви Бойко Борисов на извънредна пресконференция рано тази сутрин от Брюксел след четвъртия ден на преговори между европейските лидери. Срещите са посветени на бъдещия бюджет на Европейския съюз.

„Ей за това заслужавам да ми се иска оставката. На тези, които днес по това ще се упражняват, да го знаят – 29 млрд. евро идват към България в следващите години“, подчерта Борисов. „Важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото за кохезионната политика, където са заложени 9 млрд. евро (с 800 млн. евро повече от настоящето). Това е важно за постигане на основните ни цели конкурентоспособност и растеж“, заяви той. „Отиваме и на най-голямата битка, която водихме – за първи път в новата финансова рамка за България са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро. Те са за слабо развитите ни райони – за Севера и Северозапада. За да може да има по-голяма конкурентоспособност“, каза той.

От изказването на Борисов стана ясно, че отпусканите евросредствата ще са обвързани с върховенството на закона. По думите му той е притичвал до 11-ия етаж, за да настоява за средства за най-бедните региони. „Шарл Мишел и канцлерът Меркел показаха, че са истински приятели на България. Те настояваха за тези пари за нас и ни оказаха огромна подкрепа, както и австрийският ми колега Себастиан Курц. Той направи изказване пред колегите, сякаш той е премиер на България. Каза, че държи България да получи тези 200 млн. евро. Аз блокирах към 4 часа решенията по тая тема. И  те помогнаха“, разказа премиерът. „Счупих си рекорда по кафета“, шеговито каза Борисов.  „България ще може да разчита на близо 8 млрд. евро грант“, каза той. Всички ни подкрепиха, поздравиха ни и за европредседателството“, уточни още Борисов.  В коментара си от Брюксел той припомни отново, че България е в Банковия съюз и Чакалнята на еврозоната. Той няколко пъти подчерта, че  при променянето на МФР е вкарана и точката, която предвижда 200 млн. лв. за изостаналите райони в България. По този начин премиерът изрази задоволство от свършената работа.

Общият размер на годишната финансова рамка ще е 1,74 трилиона евро и ще съдържа фонд от близо 800 милиарда за икономическо възстановяване.

„Стигна се до соломоновското решение 390 на 360 млн. евро грантове и заеми“, обяви още Борисов.  Президентът Еманюел Макрон много ме подкрепи за медицинската част чрез работата на комисаря по здравеопазване. Постигнахме съгласие и по финансиране на върховенството на закона. Всички еврочленки трябва да бъдат третирани по еднакъв начин, подчерта Борисов.
Почти щяхме да подобрим с 20 минути рекорда от Ница на заседания, но буквално колегите не издържаха повече. Шведският колега има рожден ден, Белгия има национален празник. Можехме да изкараме още 20 минути и бяхме на прага на силите си, разказа премиерът.  В края на изказването си от Брюксел Борисов се извини на сестра си д-р Красимира Иванова, която била рожденичка на 17 юли, но премиерът не успял лично да празнува с нея.

 АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html