Начало БЪЛГАРИЯ Бивш царски депутат арестуван за саботаж на софийското метро

Бивш царски депутат арестуван за саботаж на софийското метро

Двама души са арестувани по-рано днес, като единият е адвокат Минчо Спасов, бивш председател на комисията по вътрешен ред и сигурност. Той е бил арестуван на улица „Аксаков“ в София, а според по-подробната информацията заедно с негови съмишленици са натиснали аварийните бутони на метростанция „Климент Охридски“ в София и са предизвикали спиране на метрото.
Минчо Спасов

Има конституционно задължение да се осигури адвокатска защита на задържания в момента на задържането. Това задържане е факт, отпреди ние да дойдем тук. Дали те са оформили и кога постановление за задържане, протокол, искане за задържане, или каквото и да било, не е ясно“, заяви пред bTV Татяна Дончева, адвокат на Минчо Спасов.

Адвокатът от Ямболската колегия, бивш депутат от НДСВ, е сред протестиращите и част от неговите съмишленици са решени да останат пред районното управление, докато той не бъде освободен.
Ето последното му интервю пред bTV
Задържането на Спасов породи разнопосочни коментари. Адвокат Михаил Коен написа във фейсбук (оригиналният правопис е запазен – б.р.):
„Колегата Минчо Спасов е един от двамата задържани за саботаж на софийското метро на метростанция СУ, днес по обяд!!! Прекъснато е захранването чрез натискане на аварийния бутон, при което напрежението се преустановява за минути и е била създадена реална опастност за всички пътуващи. Припомням, че адвокат Спасов е бивш депутат от НДСВ и особено близък с Татяна Дончева, и нейното движение. Спасов е и бивш кандидат за вицепрезидент, именно с Дончева през 2016 г, кандидатирала се от своя страна за Президент. Действията на колегата и неговите дружки, са част от протестите по гражданско неподчинение в София. Очевидно планирани и част от стратегията за гражданско неподчинение.
Независимо, че сме колеги със Спасов, не смятам, че един адвокат така дава добър пример с тези свои действия. Силата на адвоката е в думите и силната реторика, острата мисъл и ясната обществена позиция. Със случилото се в метрото, се нанася вреда на цялото съсловие и неговия имидж, който и без това е опорочен от много други колеги, забравили закона и превърнали се в обикновени брокери. Това е истината и е редно да се каже гласно. Поне аз не се страхувам. Просто и ясно да се каже пред хората!!!“
Вторият задържан, но в Пето РПУ, е Светослав Трайков от екипа на „Отровното трио“, едни от организаторите на протеста, съобщи Мая Манолова. Според нея „саморазправата с протестиращи продължава“.
Адвокатите на задържаните бяха допуснати при тях малко преди 1 ч след полунощ. Активистите на Мая Манолова подчертаха, че „леви“ и „десни“ са обединени срещу беззаконието.
снимка: в. „Монитор“