петък, 29 март 2024 г.

Томислав Дончев: Този път ядосахме хората

АНТЕНИ

Вицепремиерът Томислав Дончев се изяви в една от водещите телевизии по начин, по който правеше това преди оставките на кабинетите Борисов 1 и Борисов 2. Човекът, който е смятан за наследник на Бойко Борисов в ГЕРБ, си поръси главата с пепел и заяви, че той и колегите му от правителството този път очевидно са ядосали лошо българите. „Много ме боли от това, че хората са гневни. Това означава, че не сме си свършили работата – коментира вицепремиерът. – На площада има много готини млади хора – този път наистина успяхме да ги ядосаме. Те излязоха на протест заради изгубеното усещане за справедливост и неумението на държавата да въздава справедливост.“

Попитан може ли да замести Борисов на премиерския пост, какъвто е единият вариант за изход от ситуацията, обсъден на днешната среща при министър-председателя, Дончев посочи: „При цялото ми уважение, не бих искал да приличам на премиера Пламен Орешарски. Нормално е премиер да е човекът, спечелил изборите. – Иронията е, че от партийна гледна точка ние имаме интерес от бързи избори веднага. Новите политически проекти не са структурирани още, а ние винаги сме готови за избори, допълни Дончев.

Според вицепремиера на улицата имало агитки и политически лидери, които се опитвали да употребят гражданската енергия, засега не особено успешно. Тази енергия не трябва да бъде употребена, а трябва да бъде използвана за натиск върху институциите. Под натиск институциите работели по-добре, смята Дончев. Той е на мнение, че президентът Румен Радев при всички случаи има роля за катализиране на протестите с призива „Да изметем мутрите“. Вторият човек в ГЕРБ е на мнение, че целта на политиката не е да създава войни и вражди, а на първо място да организира съжителство на хората и те да се обединяват около някакви цели.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html