петък, 19 април 2024 г.

Полицаите на протеста – да ги мразиш ли, да ги пазиш ли…

След осем дни нестихващи протести обществото е разделено на две – дали да мрази полицаите, или да ги пази.

До тази ситуация се стигна след изтеклите информации и клипове за неоправдано насилие от страна на няколко представители на органите на реда, които миналия петък вечерта завлякоха зад колоните на Министерския съвет момчета и едно момиче, влачиха ги по земята и ги биха. Единият от пострадалите, задържан на Орлов мост, се казва Евгени Марчев, студент втори курс право в Хага. Актът на полицията беше заснет от множество телефони на граждани на протеста.

Евгени беше в „Пирогов“ с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания. Въпреки това той е държан под арест от полицаи, които са отнели телефона му и не допускаха контакт с него. Днес той проговори пред bTV.

Другият случай беше още по-шокиращ. 29-годишният Димитър Педев беше в неизвестност повече от денонощие, родителите му не знаеха, че синът им е задържан, а когато го откриват в „Пирогов“, той е в безпомощно състоняние. Неговата майка разказа потресаващи детайли в ефира на bTV – че има множество хематоми, че е държан в районното управление, без да му бъде оказана медицинска помощ, че на болничното легло е окован в белезници. Според органите на реда Педев се е държал непристойно.

Въпреки множеството камери и клипове на полицията й отне няколко дни да идентифицира биячите. Излезе съобщение, че временно са отстранени от работа и тече вътрешна проверка. Толкоз.

Бруталните сцени на насилие, разбира се, отприщиха вълна от недоволство. След такива кадри е лесно да мразиш полицай. Логично дори. Още повече след случая с Джордж Флойд, който умря от задушаване, притиснат от полицай на земята, а Америка се удави в протести.

Причини да мразиш полицаите – бол.

Зверове, уроди, нещастници, корумпирани – най-малкото, което можеш да чуеш за хората с униформи. Не че не дават основание, то затова и има стереотипно мислене и когато кажеш „полицай“, това са първите асоциации.

Обаче.

Ти колко пъти си поговори с някого от тях, докато го гледаш как стои на крак? Попита ли го как издържа по 18 часа?

Ако го направиш, ще видиш, че нито всички са уроди, нито зверове. Отговарят спокойно, дори имаш усещането, че симпатизират на протестантите, просто униформата и служебните задължения ги карат да са от другата страна. Вчера свалиха каските и пяха химна заедно с протестиращите. Знак. Красночерив.

„Нека да дойдат при нас“, беше един от призивите снощи, по време на най-големия протест за последните осем дни. Казано от видимо употребил алкохол човек от онази агитка от 20-ина скрити зад маски и качулки момчета. „Те са на работа. Без значение дали харесват правителството, или не“, е отговорът, който той очевидно не разбира.

Мълчание.

„Защо трябва да има насилие, какво ти пречи протестът да е мирен?“ Новият въпрос ражда автоматизиран отговор: „Щото целите не се постигат“. „А ако има кръв, нали ще направите най-голямата услуга на правителството, защото тогава ще ви обявят за лумпени и в никакъв случай – за интелигентни хора с позиция?“

………System error

Сложен въпрос за човек от агитка. Особено когато точно в този момент няколко души се хващат и правят жива верига пред полицаите. За да ги пазят.

Жив щит

А тарторът на провокаторите, едричко момче с червени гащи, маска на главата, ръкавици и метални боксове, в този момент загрява за ринга.

Виждали ли сте как боксьор загрява? Подскоци от крак на крак, потупвания на юмрук в длан? Същото беше снощи. Обаче мач нямаше. Колкото и на момчетата, видимо на наркотици, им се искаше.

Провокатори. Малко амфети, малко алкохол, много тестостерон и омайно чувство за превъзходство и сила, което трябва да се демонстрира някъде. Не им се получи.

За щастие на полицаите, които се чудиш да ги мразиш ли, да ги пазиш ли.

Адриана НИКОЛАЕВА

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html