сряда, 24 април 2024 г.

Путин към Ердоган: Не пипай „Света София“

Руският президент Владимир Путин е разговарявал по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган за статуса на храма „Света София“. Както е известно, Турция обяви паметника на ЮНЕСКО за джамия, за първи път от 1935 година. Това предизвика огромно недоволство в Гърция и Русия. Путин е посъветвал Ердоган да преразгледа решението, тъй като то има негативен ефект в Русия. От своя страна, Ердоган е уверил Путин, че достъпът до светинята ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително и чужденци. Също така ще бъдат запазени всички християнски елементи.

На 11 юли Ердоган обяви, че решението за превръщането на „Света София“ в джамия се основава на желанието и волята на турския народ и не е съобразено с позицията на други държави. Решението за промяната на статуса бе взето от Държавния съвет на Турция. В руската Дума смятат, че тази стъпка на Анкара ще доведе до още по-голямо разделение между християнската и мюсюлманската общности в целия свят.

Църквата „Света София“ е построена през 6-и век от император Юстиниан. След превземането на Константинопол от османските орди, той е превърнат в джамия. Едва през 1935 година Кемал Ататюрк забранява ислямските обряди в него и го обявява за музей, който по-късно влиза в списъка на ЮНЕСКО

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html