четвъртък, 25 април 2024 г.

Борисов: Искат да ни спрат за еврозоната

Премиерът Бойко Борисов даде извънреден брифинг по повод вчерашния протест след арестите на двамата съветници на държавния глава и претърсванията в администрацията на „Дондуков“ 2. Според него протестът е направен нарочно вчера, тъй като днес се очаква България да влезе в ERM2. „Защо е това, заради днес, днес е важен ден, цял ден ще се работи. Вече няма да може да се фалират банки, да се теглят пари в кеш без да светне в Европа, ще паднат лихви по кредити и ще се вдигне кредитния рейтинг. Чакаме новини довечера”, каза Борисов. „Питам дали има дясно мислещ човек, който да не знае какво е да влезеш в банковия съюз, да си в ERM2. Защо дясно мислещите хора не изчакаха да мине днес и утре?”, попита той. „Много ми е мила държавата, толкова много неща се правят и не ми се иска от глупост да се разрушат. България е правила това заради грешни решения. Иска ми се да го предотвратя”, добави министър-председателят. Борисов неколкократно подчерта, че отговорността за действията на НСО е на президента Румен Радев. Той припомни случката с медицинските сестри на перваза на сградата на парламента, когато „15 охранители, не можаха да въведат ред, а това е тяхно задължение”. Относно случката в Росенец, премиерът каза, че там „Христо Иванов дебаркира като Христо Ботев на Козлодуй, видно отива там с цел”.

Министър-председателят изрази възмущението си от реакцията на служителите на НСО и ги нарече „артисти”. „Единият леко върви и носи знаме, а другият го бута, бута до водата, докато джапне, и го пуска. Не разбрах защо трябваше да джапне. Това, което е върхът на възмущението ми – сержанти ли са, офицери ли са, Радев ще каже какви са – взима и хвърля знамето, въпреки че вижда, че ги снимат. После се качват на колата и отиват къде – да подкрепят. Какво прави Христо Иванов да подкрепя онзи, който ръководи НСО. Сега протеста е добре скалъпен, Христо Иванов подкрепя онези, които го къпаха”, смята Бойко Борисов.

Относно охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, премиерът заяви: „Когато МВР ми докладваха за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров, ми показаха доказателства, че е имало намерение за покушение и срещу Делян Пеевски, и сложихме охрана. Убеден съм, че и двамата ще си свалят охраната, но президентът да си поеме отговорността за това. Ако ме питате, НСО трябва да пази само президент, премиер и председателя на Народното събрание. Останалите – вече имаме нова структура към МВР”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html