четвъртък, 28 март 2024 г.

„Топлофикация“ и „Градска мобилност“ искат милиони от ББР

Днес на заседание на Столичния общински съвет се решава дали „Център за градска мобилност“ ЕАД да сключи Договор за банков кредит за финансиране разплащането на задължения към транспортните оператори.

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) иска да тегли заем в размер на 15 млн.лв., с който да покрие задълженията си към транспортните оператори заради възникналите последици от извънредното положение. Според директора Димитър Дилчев е нужно Столичният общински съвет (СОС) да одобри кандидатстването към Българската банка за развитие именно сега, тъй като финансовото състояние може да се вложи още повече след месец.

Според Дилчев има 31% спад в продажбата на превозни документи за март, 61% за април, 45% за май и около 30% за юни. Прогнозите за следващите месеци също не са  благоприятни.

На 23 юли съветниците ще решават дали глобата за скоба трябва да бъде увеличена и с колко.

Ако заемът бъде одобрен, ще се плаща 60 месеца, като първите 9 са гратисен период. ЦГМ е 100% собственост на Столичната община, стана най-големият бенефициент на правителствената програма за запазване на заетостта, станала известна като мярката 60/40. Точната сума, която получи, беше 363 547,04 лв.

Днес СОС трябва да реши и дали да разреши на „Топлофикация – София“ ЕАД да сключи Договор за банков кредит за оборотни средства с цел възстановяване/прихващане на суми по изравнителни сметки на клиенти вследствие на нормативни промени и учредяване на обезпечения.

АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html