петък, 19 април 2024 г.

Мистерия със знамето – хвърлено, а след три минути пак се вее

Обругаването на българското знаме, което се случи край летните сараи на Доган, доведе до безпрецедентни събития в държавата. Освен че лидерът на „Демократична България“ внесе сигнал в прокуратурата за извършено престъпление, в събота ще се организира масово ходене на охраняемия плаж на „Росенец“, като целта е Иванов да си вземе знамето. Той самият заяви това вчера сутринта по bTV.

Какво обаче наистина се случи? По време на 51-минутното предаване на живо на „излета“ на Иванов на 7 юли той заяви намерението си да забие българското знаме, което носеше в ръка, на брега „като декларация за публичната собственост на този имот“. При слизането си той – в компанията на общинския съветник на „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов – наистина го забива, като двамата слагат в основата няколко камъка, за да го укрепят, тъй като каменистата почва не позволява дръжката на знамето да влезе надълбоко.

Малко след 9-ата минута зад гърба на Иванов се случва следното – гардът, облечен с жълта тениска, за когото има предположения, че се казва Росен Желязков, подава знамето на друг гард, за когото се твърди, че се казва Калин Гаджев. Той го отнася до нещо като складова постройка и го захвърля. Това се случва пред камерата на телефона на блогъра Ивайло Мирчев, който обаче пропуска обругаването на знамето и няма коментар за това. Камерата не спира да снима от същата гледна точка и в следващите 3 минути, като се отмества само за около 5 секунди към морето и за около 2 секунди към лицето на Мирчев, явно включвайки т.нар. предна камера на телефона. Изведнъж, малко след 12-ата минута, около 12,30 по-точно, самият Мирчев също е избутан във водата. В настаналото меле с клатещи се кадри обаче се вижда, че знамето е отново забито зад гърбовете на гардовете. Как се случва това?

Всъщност отговорът знае вторият човек, който снима събитията от лодката, докарала Иванов и компания. Че е снимал, става ясно от кадрите, които Мирчев публикува на фейсбук страницата си, които показват, че снимките са правени от водата. Доказателство е и детайлът от лодката, който се забелязва в долния край на една от снимките. Единственото логично обяснение е, че в рамките на тези 3 минути е забито второ знаме. Би трябвало това да е направил Димитър Найденов. Което води към заключението, че знамената в лодката са били най-малко 2.

И така, след като знамето е захвърлено на 9-ата минута и се появява около 12-ата, то после си стои там до края на предаването на живо. На няколко пъти става тема на обсъждане, защото пада на земята. „МОГА ЛИ ДА ВИ ПОМОЛЯ ДА ВДИГНЕТЕ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ, ЧЕ ЕДВА ЛИ ВИ ВЛИЗА В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ДА ГО ГЛЕДАТЕ НА ЗЕМЯТА“, пита Иванов на 23,30 от началото.

Накрая бившият правосъден министър решава да подари знамето на момчетата, които охраняват. Ден по-късно размисли.

Още един любопитен детайл има в това видео. Малко преди да дойдат полицаите, мъжът с жълтата тениска подава на друг охранител радиостанцията си, а после и портфейла си, който се намира в задния му ляв джоб. Самият той каза, че документите на всички са в базата. Младежът по-късно изчезва от брега. Всъщност искането на личните документи на гардовете беше отложено и не се случи пред камерата на Мирчев.

АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html