вторник, 23 април 2024 г.

Божков стои зад „излета“ до сараите на Доган

Васил Божков стои зад акцията на Христо Иванов от „Демократична България“, съобщиха отлично информирани източници за „Антени“.

Атаката, която на пръв поглед минава през Ахмед Доган и индиректно – през Радев и подопечната му служба НСО, всъщност има за цел да дискредитира Бойко Борисов, защото реално изпълнителната власт решава кои хора имат нужда от охрана, освен предвиденото по закон. Вчера в официалното си изявление президентът обясни как се вземат решения за кои важни хора има заплаха за сигурността. Това става с тричленна комисия, която се състои от началника на НСО, шефа на ДАНС и главния секретар на МВР. Две от тези служби – ДАНС и МВР, са под шапката на изпълнителната власт, тоест Бойко Борисов. НСО само осъществява охраняването. Така топката, шутирана от Иванов, само мина през Доган и Радев, за да се засили към вратата на Борисов.

Този гениален ход е измислен от укриващия се в Дубай бизнесмен, срещу когото има повдигнати 18 обвинения. Божков е превърнал в лична мисия войната с премиера и няма да се откаже, докато не го види извън властта. Задача, която има различни решения.

Самият той атакува управляващите всеки ден – или с твърдения, че е бил рекетиран да даде 67 млн. за последните три години на Борисов и финансовия министър Горанов, или с изказвания на ключови свидетели, които твърдят как са виждали Божков да носи огромни суми с пари на Горанов, или с проекти за политически формации. Действията на Божков в никакъв случай не са хаотични, а имат характер на хитро премислена стратегия, в която всеки ход е планиран. Като в игра на шах, в която фигурите са от политическия елит, а този, който ги мести, може да предвиди няколко хода напред. Самият Божков притежава точно такива качества – освен много добър математик той е и много добър шахматист. От точните науки е взел качеството да мисли логично и да знае, че една задача може да има няколко решения. От шаха е взел стратегическото мислене, предвиждането на няколко хода напред и надхитрянето на противника, което води до победа.

Възелът още повече за заплита след безпрецедентното нахлуване на прокурори днес в президентството, ден след като Радев обяви, че гардовете, блъскали Иванов и Мирчев, са служители на НСО, и насрочи за днес среща на тричленната комисия, за да се реши въпросът с охраната на Доган и Пеевски. Вместо заседание се случиха няколко ареста – на Пламен Бобоков, на секретаря Пламен Узунов, както и на съветника по сигурността Илия Милушев, срещу когото ще бъдат повдигнати обвинения в шпионаж.

Откъде тръгна всичко? От предаваната на живо във фейсбук атака по вода, предавана от блогъра Ивайло Мирчев. Компания правеше и общинският съветник от „Демократична България“ Димитър Найденов. По време на 51-минутното видео Христо Иванов слезе на брега край летните сараи на Ахмед Доган, но бе посрещнат от гардове, които не се представиха дали са от НСО, но и не отрекоха, а впоследствие бившият правосъден министър бе избутан във водата. Същото се случи и с Мирчев. Гардовете твърдяха, че това е частна собственост, включително и акваторията, докато Иванов носеше документи, които доказват, че това е публична държавна собственост.

Освен предвидения скандал около собствеността на терена, до който няма достъп по сушата, успоредно гръмна и още един скандал, след като малко след 9-ата минута от живото включване един от гардовете захвърли българското знаме зад складова постройка. Това не бе видяно от Иванов, защото всичко се случи зад гърба му. На финала на безпрецедентната инвазия по море, която бившият правосъден министър сам нарече „излет“, Иванов реши да подари българското знаме на момчетата, които охраняват мястото.

На следващия ден, явно вече след като е видял какво е станало със знамето и след стотиците коментари във фейсбук за обругаване на национален символ, лидерът на „Демократична България“ заяви в сутрешния блок на bTV, че заради това, което се е случило, той ще организира поход до плажа, за да си вземе знамето. Събитието „Масово ходене на охраняем плаж“, организирано за 11 юли от 11 до 14 часа, бързо набра популярност и вече има 4,9 хил. души, които са заявили, че ще отидат, а още 25 хил. имат интерес. Освен това внасят няколко сигнала в прокуратурата. Първият е за пясъка на брега пред сараите на Доган, който се оказва, че е изчезнал, а на негово място се появява чакъл. Вторият е за обругаване на националното знаме.

АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html