понеделник, 4 декември 2023 г.

„Хюриет“: Турция реши – „Света София“ става джамия

Като пред война: И Русия срещу Ердоган за "Света София"

„Света София“ става джамия – това е решението, взето от Държавния съвет на Турция, според журналиста на в. „Хюриет“ Абдулкадир Селви, известен с близостта си до правителството и със своята осведоменост от задкулисието. В рубриката си във вестника Селви твърди, че висшият административен съд на Турция е решил да отвори „Света София“ като джамия. Журналистът посочва, че е проучил ширещите се в социалните медии слухове, че според решението на Държавния съвет храмът отново ще отвори за мюсюлмански богослужения. Проучванията му потвърдили тези спекулации и дори станала известна датата, на която ще бъде официално обявено решението.

„Говори се, че 10-о отделение на Държавния съвет единодушно е взело решение за отваряне на „Света София“ като джамия и че решението ще бъде обявено на 10 юли. Утре е исторически ден в борбата за „Света София“, пише журналистът.

Десето отделение на висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иск за анулиране на решение на Министерския съвет от 1934 г., с което храмът е превърнат в музей. Тогава бе обявено, че решението на съда трябва да бъде огласено в скрок до 15 дни. Удовлетворяването на иска, внесен от неправителствена фондация за опазване на историческите паметници, би открило пътя за връщането на статута на джамия на храма. Това е третият път, в който същата фондация иска анулиране на решението от 1934 г. от Държавния съвет. За първи път тя се е обърнала към висшия административен съд на страната през 2005 г., а след това още веднъж – през 2016 г.

Храмът „Света София“ в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. „Света София“ е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

АНТЕНИ

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html