петък, 19 април 2024 г.

Спринтьорка обвини полицаи в расизъм

Британската лекоатлетка Бианка Уилямс обвини лондонската полиция в расизъм и агресия, съобщава BBC. 26-годишната спортистка и партньорът й – шампионът на Португалия на 400 м Рикардо дош Сантос, са били спрени от органите на реда за проверка на колата им на връщане от тренировка за олимпиадата в Токио.

Според спортистката те са привлекли вниманието на полицията, защото цветът на кожата им е черен, а и карат мерцедес. Властите обаче твърдят, че колата е спряна заради подозрително поведение на пътя, включително и „каране от грешната страна на пътя“. „Бил е подаден сигнал да спрат, но вместо това шофьорът е ускорил. Полицаите са настигнали колата, но шофьорът е отказал да излезе“, се казва в изявлението на органите на властта.

Уилямс и Дош Сантос са били извадени от колата, били са закопчани с белезници и държани 45 минути, докато е траело претърсването на возилото за оръжие. Вътре се е намирал и 3-месечният им син. За инцидента се разбра, след като треньорът на двамата лекоатлети – олимпийският шампион на 100 м бягане от Барселона Линфорд Кристи, пусна видео в социалните мрежи, направено от Уилямс. Според Кристи лондонската полиция е превишила правата си, като по този начин е институционализирала расизма.

Уилямс е една от най-добрите британски лекоатлетки, като резултатът й от 22,58 сек. на 200 м я поставя на 5-о място във вечната ранглистата на Обединеното кралство. Носителка е на медали в няколко дисциплини, шампионка в щафетата 4×100 на Игрите на британската общност през 2018 г.

АНТЕНИ

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html