петък, 19 април 2024 г.

Лондон наложи санкции на 25 висши руски чиновници

Александър Бастрикин. Снимка: Lenta.ru

Британските власти наложиха персонални санкции на 25 висши руски чиновници, като най-известното име е това на председателя на следствения комитет Александър Бастрикин. В списъка са включени само хора, свързани с руските силови структури. Новите санкции бяха обявени от външния министър на Великобритания Доминик Рааб пред парламента на страната.

Под ударите на Запада попада още заместник генералният прокурор на Русия Виктор Грин, трима съдии, прокурори, както и бившият директор на най-зловещия затвор в страната „Матроска тишина“ Иван Прокопенков. Според Доминик Рааб всички в списъка имат отношение към смъртта на адвокат Сергей Магнитски.

„Тези, чиито ръце са потънали в кръв, нямат право свободно да влизат в нашата страна, да купуват имоти, да си правят шопинг или да перат своите мръсни пари през нашите банки“, аргументира се Рааб. По-късно британското посолство в Москва уточни, че освен забрана за влизане във Великобритания санкциите обхващат и замразяване на активи извън Русия.

Санкции са обявени и срещу няколко души от Саудитска Арабия, които са заподозрени в убийството на саудитския журналист Джамал Хашкуджи, две фирми от Северна Корея, както и двама генерали от армията на Мианмар. Те пък са обвинени в етническо прочистване.

Припомняме, че Сергей Магнитски е руски адвокат, който бе убит в „Матроска тишина“ през 2009 година. Той разследваше схема за колосални кражби на държавни средства от чиновници, следователи и прокурори. През 2008 бе арестуван по обвинение, че е помагал на британски инвеститор да укрие данъци. Магнитски умря, след като служителите в затвора отказали да повикат „Бърза помощ“, когато му е прилошало. Смъртта на Магнитски предизвика масови оставки на високопоставени чиновници, но никой не бе осъден. На Запад оцениха случая „Магнитски“ като грубо нарушение на човешките права и в САЩ по времето на Барак Обама приеха закон със същото име, който преследва всички, които нарушават правата на хората и участват в корупционни сделки. Русия смята този закон за намеса във вътрешните работи на страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html