петък, 29 март 2024 г.

Колекцията от картини на Васил Божков пълна с ментета

Борис КРУМОВ

Живописната колекция на Васил Божков е пълна с ментета, научи „Антени“ от изкуствоведи, които са преглеждали произведенията, иззети от мултимилионера при акцията на прокуратурата. „Поне две от всеки десет картини не са истински и бизнесменът е бил жестоко заблуждаван“, обясни един от експертите, който пожела да не бъде разкривано името му от съображения за сигурност. Фалшификати на знакови художници като Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Давид Перец, Сирак Скитник и Бенчо Обрешков са съжителствали в сбирката.

Запознати припомнят, че главен съветник на Васил Божков дълги години беше акад. Светлин Русев. Именитият художник правеше още поне 20 колекции на някои от най-богатите българи и от това печелеше прекрасно. Във времето мнозина прозряха, че са съветвани неправилно. Подозренията, че Светлин Русев не е бил коректен във всички случаи с хората, доверили се на експертизата му, не са от вчера. На последните две изложби на Съюза на колекционерите в Двореца и в залите на СБХ на „Шипка“ 6 експерти видяха много съмнителни картини, показвани от събирачи, които до един са получавали съвети от покойния Русев.

„Някои от сбирките са направо бедствие за вложителите си. Изисква се изключителна дързост и смелост да пробутваш ментета на хора като Васил Божков“, коментира експертът, който е запознат с автентичността на иззетите от хазартния бос творби.

Все още не се знае какво е положението и при археологичната колекция на доскоро най-богатия българин. Вече се чуват гласове, че и сред толкова обсъжданите ритони не всичко е много наред.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html