четвъртък, 25 април 2024 г.

Как „24 часа“ се сдоби с есемесите на Бобоков?

Иван БАКАЛОВ

Очертава се казус за правата, който юристи трябва да обяснят.
Виждаме, че прокуратурата задържа някого или просто прави обиск у тях и му иззема смартфона, после започва да вади от него и да предоставя на медиите есемеси, кореспонденция, снимки. Така например снимки на Бобоков на рождения ден на Васил Божков се появиха в „24 часа“, уж били пратени от доброжелател. С явно внушение, че са някакви гангстери ортаци. Ами аз на колко рождени дни съм бил, и с какви ли не хора ме има на снимки, утре могат да ме изкарат не знам какъв.
Въпросът е, че без никакво престъпление, само при прокурорска проверка, по подозрение, може да те обискират и да ти разнасят личната кореспонденция в медиите.


Днес един смартфон съдържа и кореспонденция, и онлайн банкиране, и сметки, и албуми с лични снимки и др. Ако ти се разпореждат със смартфона, още повече бандитска прокуратура като сегашната, могат да банкират вместо теб, да пишат имейли и есемеси вместо теб и др. Да съберат данни, с които после да те окрадат и т.н.
Какво позволява и какво не сегашното законодателство и какво би трябвало да се направи в законите в бъдеще поради новите реалности с тези смартфони?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html