четвъртък, 11 април 2024 г.

Пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин в летния сезон на Софийската филхармония

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България“ в концерт – част от лятната програма на Софийската филхармония. Концертът е в програмата на Австрийските музикални седмици. Василенко и Радкин ще изпълнят 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров.
В света на музиката Моцарт отдавна се е превърнал в емблема, а творбите му са сред най-предпочитаните от меломаните. Да интерпретираш неговата музика е нож с две остриета, но Василенко и Редкин се справят с финес, като поднасят виртуозно зрели и в същото време нетипични изпълнения. Софийската филхармония и Пламен Джуров подкрепят музикантите в техния път към сърцата на публиката.
Виктория Василенко е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 г. е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София”, Мадрид, Испания, при световноизвестния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров. От септември 2014 г. паралелно е студентка в Нов български университет, департамент „Музика“, в София и в Академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 г. продължава обучението си във Висшия колеж за музика „Кралица Елизабет“, Брюксел, Белгия, при Аведис Коюмджиян и Луи Лорти, А от 2017 г. следва магистърска степен в Кралската брюкселска консерватория при проф. Боян Воденичаров.
Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора (при неприсъдена първа награда) на Международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия. През септември 2016 г. печели първа и специална награда на престижния Международен конкурс “Джордже Енеску” в Букурещ, Румъния. Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселския камерен оркестър, камерен оркестър „Линкълнууд“ (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия „Музика Мунди” в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и много други. Наградена е два пъти с „Кристална лира” за най-добър млад изпълнител – като солист на концертен сезон 2007-2008 и като камерен изпълнител през 2012.
Руският пианист Сергей Редкин е лауреат на престижния Международен конкурс „П. И. Чайковски“ в Москва. През 2016 г. големият руски диригент Валерий Гергиев го кани като солист на оркестъра на Мариинския театър. Заедно изнасят концерти в залата на Парижката филхармония, в Бруклинската музикална академия (Ню Йорк), в „Аудиторио Насионал“ в Мексико, „Аудиторио Насионал“, Мадрид, в зала „Бела Барток“, Будапеща, и на фестивала MPHIL 360 в залата на Мюнхенската филхармония.
Сергей Редкин свири с водещи световни оркестри като Лондонския филхармоничен оркестър, Московския държавен академичен симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт Петербург под диригенството на Юрий Темирканов, Симфоничния оркестър на името на П. И. Чайковски под палката на Владимир Федосеев. Пианистът е лауреат на ежегодната специална награда на клавирния фестивал в Рур (Германия), номиниран от американския композитор Филип Глас и диригента Денис Ръсел Дейвис. Сергей Редкин е Artist in Residence към музикалния колеж „Кралица Елизабет“ в Белгия.
Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.
Събитието се реализира под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html