петък, 19 април 2024 г.

Нов бардак със стари фокусници прави ли се?

Иво ДИМИТРОВ

В България политиката отдавна се прави в шоу програмите, защото политиците сами станаха част от шоуто, а шоуто е част от плана за пълното опростачване на нацията и маргинализирането на колкото се може по-широк кръг от хора. В това отношение съм далеч от родните иновации и отказвам да гледам телевизии в неравноделен ритъм. Когато обаче един приятел ми каза, че там ще гостува Румен Петков, реших, че ще се прежаля, защото няма как да изпусна сеира. Така за първи път включих въпросния канал и се загледах в шоу предаването.

Румен Петков. снимка: clubZ

Не откривам топлата вода, но в името на истината съм длъжен да констатирам, че Петков е духовит, прави интересни метафори, отговаря на въпросите с контрафалц и при това често твърде сполучливо. С две думи, лидерът на АБВ е добър фокусник, някои може да го нарекат и добър жонгльор. Както и да е, последното не е толкова важно. Важното е, че Румен Петков е една от значимите фигури на така наречения български преход. Дълги години е в големия мач. По едно време беше дори и част от реферския екип в ролята си на вътрешен министър. Цветен и различен от много от останалите със сивите костюмчета от времето на бившия си шеф Георги Първанов, Петков е направо нападателят мечта в политическото говорене. И докато публиката се радваше на голмайсторския му нюх, Петков направи един от най-големите пропуски в състезателната си кариера. При подадена топка на гюме на метър от голлинията и на празна врата той я изпорти и я би високо над напречната греда. Само с това може да бъде сравнена фразата, че на българите им трябвало усещането за алтернатива и когато видели, че тази алтернатива надделява над статуквото, щели бързо да дотичат при нея.

Цитирам почти дословно думите на лидера на формация, която се движи в рамките на 1 процент електорална подкрепа. И думите не са толкова важни, колкото са важни бъдещите творчески планове на автора им и на останалите около него. Но за това – малко по-нататък.

През цялото време на гостуването си в неравноделното студио лидерът на АБВ даваше да се разбере, че в случая е годежар и е дошъл да иска ръката на новия партиен лидер Слави Трифонов. Затова говореше за ляво обединение, което после да се съберяло с новопръкналата се партия с енергия. В крайна сметка, след като се съберат фокусниците, трябва да представят на българския избирател познатата му вече до втръсване илюзия за алтернатива. Този фокус го гледаме от времето на Маг Симеон Сакскобургготски насам, нали.

Скромното ми мнение е, че творческите планове на Петков са неосъществими още в първата си част, защото от БСП нямат никакво намерение да го връщат обратно, пък било то и под формата на обединение. Червените са особено чувствителни към свои, които веднъж вече са ги предали. И дори ръководството им да опита да го направи, избирателите ще отхвърлят подобна подмяна. В случая по-съществено е нескритото намерение на стари и опитни политически готвачи, както и новозараждащи се такива да ни хранят с усещания и илюзии във времето, когато българите наистина имаме нужда от сигурност и питателна храна. Порцията добре запечено по Слави Трифоновски с гарнитура от Румен Петков, Мая Манолова и поръсено с две щипки евроатлантизъм от Цветан Цветанов е в състояние да убие апетита на много клиенти и да ги направи завинаги политически вегетарианци.

Толкова много алтернативи наистина объркват. Сякаш чувам призива: „Илюзионисти от всички страни, съединявайте се!“. Абе дори и това щях да преглътна, ако биографичните справки на въпросните магове бяха малко по-приветливи. Спомените за фокусника Румен Петков ме връщат към времето, когато той бе принуден от премиера Сергей Станишев да си подаде оставката след цяла поредица от зрелищни убийства и други скандали. Тогава „Зюддойче Цайтунг“ и „Ди Пресе“ посрещнаха новината с огромно облекчение и нескрита радост, отбелязвайки, че в България вече е открит пътят за реорганизиране работата на Вътрешното министерство. Немските медии припомняха как европейските служби многократно са настоявали за водене на далеч по-ефективна борба срещу организираната престъпност. Само това е достатъчно, за да обявя карантина за поредната фабрика за илюзии. Нямам нужда от нов клъстер за разпространяването на заразата. Не знам как е при вас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html