петък, 19 април 2024 г.

Махнете блокадите по улиците, идете пред домовете им

Калоян Константинов

Махнете блокадите, приятели протестиращи. Смея да ви назова така, защото и аз съм сред протестиращите. И аз горещо подкрепям протеста. Дори блокадите подкрепях доскоро.

Затова не бързайте да ми скачате с думите: „А по-добре ли ти е някой да те ограбва и унижава десетилетия? Не можеш ли да потраеш няколко месеца, като заобикаляш?“.

Не, не ми е по-добре. Както казах – с две ръце подкрепям протестите, но когато има смисъл от тях. С какво имат смисъл в момента блокадите? С това, че пречат на 1-2 милиона души да се придвижват спокойно. Рано сутрин и привечер в пиковите часове е кошмар.

Резултатът е огромно множество изнервени и закъснели хора. И все повече от тях са против протеста. Нима това ще строши хатъра на управляващите? Не, няма. Или ще го направи за сметката на живущите в столицата и другите градове.

Целодневните блокади на Орлов мост, СУ и Триъгълника на властта имаха своя смисъл за известно време, но вече се изчерпаха. Преместете лагерите пред дома на премиера, пред дома на Пеевски, пред дома на Гешев, пред дома на Доган, пред министерствата, пред прокуратурата. Някъде, където пряко ще им повлияете, ще ви видят и чуят.

През останалото време може да продължим да се събираме хиляди души на протест всяка вечер и да шестваме, да блокираме за няколко часа. Да покажем, че ни има и няма да отпуснем натиска.

Да, в крайна сметка вина носят Борисов и Гешев, че не подават оставки. Подадат ли – ще си отидат и блокадите. Но редовият гражданин се влияе емоционално и директно. Вие/ние блокираме кръстовищата, вие/ние му пречим – вие/ние сме виновни.

Подходете мъдро, места за блокади има бол, както изредих. Освободете кръстовищата и пренесете битката на тяхна почва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html